تحلیل رفتار ترموهیدرولیکی سنگ نمک جهت دفن زباله‌های هسته‌ای

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: نهمین کنفرانس دانشجویی مهندسی معدن ایران
  • کد COI اختصاصی: SMEC09_053
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1836
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

میثم رجبی

دانشجوی مقطع دکتری مهندسی معدن دانشگاه صنعتی امیرکبیر (پلی تکنیک تهران)

حسین سالاری راد

استادیار دانشکده مهندسی معدن و متالورژی دانشگاه صنعتی امیرکبیر (پلی تکنیک تهران)

مصطفی شریف زاده

دانشیار دانشکده مهندسی معدن و متالورژی دانشگاه صنعتی امیرکبیر (پلی تکنیک تهران)

چکیده

انرژی هسته‌ای که در دهه‌های اخیر بسیار توسعه یافته است، جهت مصارف نظامی و غیر نظامی (همچون تولید برق) مورد استفاده قرار می گیرد. یکی از زمینه‌های مورد مطالعه در بحث انرژی هسته‌ای مدیریت پسماندهای هسته‌ای بوده به طوری که این مسئله از نیمه دوم قرن اخیر توجهات ویژه‌ای را به خود جلب نموده است و از این منظر که امحاء پسماند، قرن‌ها به طول می‌انجامد، مدیریت پسماند مسئله‌ای بس پیچیده و مهم می‌باشد. آنچه در ایجاد مخازن دفع مواد رادیواکتیو باید مدنظر باشد، اینست که باعث آلودگی‌های زیست محیطی در طول قرن‌ها استفاده، نشود. امروزه راه‌حل پذیرفته شده، ایجاد مخازن عمیق در ساختارهای سنگی، اغلب معادن قدیمی به ویژه معادن نمک می‌باشد. سنگ میزبان ذکر شده باید خصوصیات ویژه‌ای چون همگنی، بدون درزه و ترک بودن و هدایت کم گرمایی و هیدرولیکی را دارا بوده که از انواع این سنگ‌ها می‌توان به سنگ نمک، رس و گرانیت اشاره نمود. جهت حفاظت بیشتر از سنگ میزبان، مواد پرکننده در فضای بین محفظه و دیواره‌های سنگی قرار می‌گیرد. این مواد پرکننده می‌تواند در سه نوع بتنی، رسی یا بنتونیتی و توده نمکی مطرح باشد. در مورد مطالعه رفتار موادی چون رس و بنتونیت، کارهای پژوهشی فراوان در سال‌های گذشته انجام شده و آنچه در اینجا مورد بحث قرار خواهد گرفت در مورد مطالعه رفتار توده نمکی است. مواد نمکی می‌تواند از دو منظر متفاوت مورد بررسی قرار گیرد: یک منظر مربوط به سنگ میزبان و منظر دیگر مربوط به مطالعه مواد خرد شده‌ای است که بین محفظه و سنگ بستر قرار می‌گیرد. یکی از مشخصه‌های مخازن دفن، هدایت گرما از محفظه به سنگ میزبان بوده است همچنین با توجه به اینکه در نمکپدیده انحلال/ رسوب می‌تواند به انجام برسد، آب، قسمتی از سنگ میزبان را تخریب خواهد کرد و تشعشع زباله باعث آلودگی محیط زیست خواهد شد. با این وجود، حضور مقدار زیاد آب در معادن پیشنهاد نمی گردد. آنچه در این پژوهش به آن پرداخته شده مربوط به شاخه‌ای جدید از علم هسته‌ای بوده که به مطالعه برخی جنبه‌های وابسته به رفتار توده نمک که به عنوان مواد پر کننده پشت مخزن دفع ضایعات هسته‌ای رادیواکتیو، مورد استفاده قرار می‌گیرد، می‌پردازد. به طوری که با بررسی رفتار ترموهیدرولیکی توده نمک براساس منابع مختلف، جهت تعیین اثر واقعی این پدیده بر استفاده از سنگ نمک جهت دفن ضایعات هسته‌ای تمرکز می‌نماید

کلیدواژه ها

رفتار ترموهیدرولیکی ، سنگ نمک ، دفن ضایعات هسته‌ای

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.