بررسی عوامل موثردرتوسعه محله ای پایداردرکلانشهراراک مطالعه موردی محله ملک

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: اولین همایش ملی زیست بوم پایدار و توسعه
  • کد COI اختصاصی: ARAKDOC01_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 988
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کیمیا ملکی

کارشناسی ارشد طراحی شهری مدرس دانشگاه پیام نوراراک

مهنوش محمودی

دانشجوی کارشناسی مهندسی شهرسازی

منا رحمانی

دانشجوی کارشناسی مهندسی شهرسازی

یاسمن مهرابی حصاری

دانشجوی کارشناسی مهندسی شهرسازی

چکیده

در طول تاریخ محلات شهری، به عنوان عنصری که جایگاه ویژه ای در شکل گیری شهر ها داشته و دارند، در کنار پاسخگویی به نیازهای نسبتا ثابت ساکنین، بسترساز ایجاد روابط اجتماعی در سطوح مختلف بوده اند. این در حالی است که در محلات امروزی بر اثر افزایش جمعیت و رشد سریع شهرها، از این نقش آنها کاسته شده است و در برخی موارد حتی فرصت نیافتند تا خود را با مقتضیات جدید محلات شهری هماهنگ کنند. نگرش رویکرد توسعه محله ای پایدار، حل مشکلات شهری را در بازگشت به مفهوم محله به عنوان سلول های حیات شهری معرفی می نمایند و می کوشد با تقویت و بهبود فضاهای کالبدی محله، تعاملات اجتماعی مؤثر را افزایش دهد و از این مسیر به افزایش حس تعلق به مکان، مسؤولیت پذیری و ارتقاء سرمایه اجتماعی نایل گردد. در این تحقیق تلاش شده است تا با توجه به نتایج بدست آمده از بررسی ادبیات موضوع، معیارهایی متناسب با شرایط نمونه موردی ( محله ملک ) انتخاب شده و هر کدام از معیارهای مؤثر بر پایداری محله مورد سنجش قرار داده شود. یافته های این تحقیق نشان می دهد که، معیارهای هویت و خوانایی، پویایی و سازگاری، دسترسی به شبکه و خدمات، احساس تعلق و تنوع و سرزندگی بر پایداری محله ملک مؤثر بوده و در این محله تحقق یافته اند. در مقابل، دو معیار ایمنی و امنیت و همچنین ظرفیت قابل تحمل محله در محله ملک به درستی تحقق نیافته و به عنوان هشدار جدی مطرح است و در صورتی که نظارت و اقدامات و اصلاحات لازم در جهت بهبود اوضاع صورت نپذیرد، دیگر معیارهای موثر بر پایداری محله نیز تحت تاثیر قرار خواهند گرفت. نهایتا مطالعات کلی نشان داد که میزان پایداری محله ملک در حدی است که می توان آن را به عنوان محله ای نسبتا پایدار معرفی کرد.

کلیدواژه ها

توسعه محله ای ، توسعه پایدار ، توسعه محله ای پایدار ، هویت محله ، محله ملک اراک

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.