فواید و الزامات استفاده از روسازی بتنی با استفاده از بتن RCC در کشور

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: اولین کنگره ملی مهندسی ساخت و ارزیابی پروژه های عمرانی
  • کد COI اختصاصی: NCCPP01_286
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 917
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیداسماعیل احمدی

دانشجو کارشناسی ارشد مدیریت ساخت دانشگاه صنعتی امیرکبیر

فرشاد حاتمی

تدریس یار گروه مدیریت ساخت و پروژه دانشگاه صنعتی امیرکبیر

چکیده

جاده ها جزئی مهم از سرمایه های ملی کشورها محسوب می شوند و هر ساله بخشی از بودجه را به خوداختصاص می دهند که صرف ساخت , ترمیم ، بهسازی ، حفظ و نگهداری آنها میشود. تأمین اعتبار کافی برایاین منظور چالشی است که مدیران عالی وتصمیم گیران کلان کشورها همواره با آن مواجه هستند. روسازی پرهزینه ترین بخش ساخت و نگهداری راه ها بوده و به همین دلیل داشتن درک اساسی از اصول طراحیروسازی و انتخاب روسازی مناسب برای یک مهندس راهساز بسیار مهم است و همچنین استفاده از تکنیکهای اقتصاد مهندسی به همان اندازه اهمیت دارد .اولین روسازی بتنی در میشیگان در آمریکا در سال 1091 اجرا شده در ایران نیز در اواخر دهه گذشتهبه طور محدود در مناطق مختلف کشور اجرا شده است. قدمت این روسازی در ایران به سالهای اخیر محدود بوده و آیین نامه ای نیز در این خصوص تدوین شده است. با وجود اینکه این نوع روسازی در دنیا بسیار متداول میباشد ولی در ایران تکنولوژی ساخت این نوع روسازی علیرغم طول عمر بالا و هزینه کمتر نسبتاً جدید است.شناسایی نقاط قوت وضعف اجرای این نوع روسازی در کشور میتواند در زمان اجرا و اقتصاد بسیاری از طرحها مفید باشد. استفاده مناسب و بجا از بتن غلطکی در روسازی میتواند علاوه بر کم کردن هزینه اجرا و نگهداری طول عمر روسازی را نیز افزایش دهد

کلیدواژه ها

راه ، روسازی بتنی ، بتن

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.