بحران آب و چالش های ناشی از کمبود آن با تأکید بر ایران

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: اولین همایش ملی برنامه ریزی، حفاظت، حمایت از محیط زیست و توسعه پایدار
  • کد COI اختصاصی: PCEPSD01_192
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1609
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

غزاله احمدی

دانشجوی کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشگاه زابل

زینب رستگاریان

دانشجوی کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه زابل

فاطمه حیدری

دانشجوی کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه زابل

اکبر کیانی

دانشیارجغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه زابل

چکیده

با شروع هزاره سوم میلادی به علت افزایش جمعیت دنیا و ک اهش سرانه آب در دسترس، فشار بر روی منابع آب افزایش یافته و دولت ها را با بحران های جدی مواجه کرده است، بگونه ای که بخش قابل ملاحظه ای از نزاع های بین المللی و مناقشات داخلی بر سر منابع آبی صورت می گیرد. این رقم برای کشورمان ایران به واسطه شرایط اقلیمی خاص به 80 درصد می رسد. این بحران در سالهای اخیر به مراتب جدی تر شده و به همین دلیل سازمان ملل متحده بازه زمانی 2005 تا 2015 را بعنوان دهه آب برای زندگی نامگذاری کرده است. بحران آب مشکلی جدی است که باعث فقر بدبختی بخش عظیمی از مردم جهان شده، انحرافات اجتماعی، درگیری ها، جنگ و جدالها و تنش های حاد سیاسی را افزایش داده و بدین طریق، نسل حاضر با با تهدیدی جدی مواجه کرده است. همچنین در ایران بیش از 94 درصد منابع آب در بخش کشاورزی مصرف می شود (بیش از 83 میلیارد متر مکعب)، از این رو کمبود آن منجر به آسیب پذیی خانواردهای کشاورز و ناپایداری معیشت آنان گردیده است. همچنین بر اساس شاخص بین المللی فالکن مارک، منابع آب ایران در آستانه بحران است، و بر اساس شاخص های UN و IWMI، منابع آب ایران در بحران شدید است. از این رو حل این بحران در گرو مشارکت آگاهانه، عالمانه و گسترده تمامی کشورهای جهان و همچنین ایران در حل بحران آب است. در این تحقیق که از نوع توصیفی- تحلیلی بوده سعی شده است به مشکلات ناشی از بحران آب بر بخش های مختلف از جمله کشاورزی در ایران پرداخته و راهکارهایی برای مقابله با آن ارائه دهیم.

کلیدواژه ها

ایران، بحران آب، چالش، کمبود

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.