بررسی بهینگی محل استقرار ایستگاه پایش آلودگی هوای ناشی از پتروشیمی، پالایشگاه و نیروگاه برق شازند با استفاده از شاخص کیفیت هوا

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: اولین همایش ملی برنامه ریزی، حفاظت، حمایت از محیط زیست و توسعه پایدار
  • کد COI اختصاصی: PCEPSD01_060
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1159
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آتنا امینی سعد

کارشناسی ارشد مدیریت و برنامه ریزی محیط زیست دانشگاه تهران

حمیدرضا جعفری

عضو هیئت علمی گروه مدیریت و برنامه ریزی محیط زیست دانشکده محیط زیست دانشگاه

علی درویشی بلورانی

عضو هیئت علمی گروه سیستم اطلاعات جغرافیایی و سنجش از دور دانشکده جغرافیا دانشگاه تهران

چکیده

آلاینده های هوا را می توان بر اساس منبع به دو گروه کلی آلاینده های منتشر شده از منابع طبیعی و مصنوعی تقسیم بندی کرد. آلودگی ناشی از منابع مصنوعی را می توان آلودگی هوای ناشی از فعالیت بشر دانست. یکی از مهمترین اثرات زیست محیطی که ناشی از صنایع و به خصوص پتروشیمی و پالایشگاه و نیروگاه ها است، آلودگی هوا می باشد که در چند سال اخیر بسیار مورد توجه محققان و کارشناسان این رشته قرار گرفته است. بر اساس نتایج تحقیقات متعدد، گروه های جمعیتی شامل کودکان، سالمندان، بیماران و به ویژه بیماران قلبی- عروقی و تنفسی از آسیب پذیری و حساسیت بالاتری نسبت به آلودگی هوا برخوردارند، لذا اندازه گیری دقیق میزان آلودگی هوای ناشی از منابع به منظور بهره گیری از این اطلاعات در راهبردها و راهکارهای آتی در زمینه مدیریت آلودگی هو از نهایت اهمیت برخوردار است. هدف از این پژوهش بررسی آلودگی هوای ناشی از واحدهای صنعتی پتروشیمی، پالایشگاه و نیروگاه برق شازند است به منظور جواب دادن به این سوال است آیا محل استقرار ایستگاه پایش آلودگی هوای ناشی از واحدهای صنعتی پتروشیمی، پالایشگاه و نیروگاه برق شازند مناسب است یا نه؟ به این منظور از شاخص کیفیت هوا (AQI) با استفاده از داده های اندازه گیری شده در ایستگاه پایش آلودگی هوا اداره کل محیط زیست استان مرکزی واقع در شهرستان شازند از تاریخ 2012/12/1 تا 2012/4/22 و همچنین از اطلاعات هواشناسی استان مرکزی در روزهای مورد نظر استفاده شده است. نتایج نشان دادند که بیشترین میزان آلودگی واقع در این منطقه در روزهای مورد نظر ناشی از (PM(10 می باشد که در حد خیلی ناسالم شاخص مورد نظر بوده و همچنین ایستگاه در نظر گرفته شده به منظور پایش آلودگی هوای این واحدهای صنعتی به دلیل جهت وزش باد که از سمت این واحدها به این اسستگاه نمی باشد، در محل مناسیب مستقر نشده است با استفاده از نتایج این تحقیق می توان در تدبیر راهکارهای مدیریتی مناسب در جهت کنترل و کاهش آلاینده ها و همچنین بهبود مستمر سیستم بهره گرفت.

کلیدواژه ها

آلودگی هوا، واحدهای صنعتی، شاخص کیفیت هوا

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.