اثرات زیست محیطی بر تالاب گاوخونی

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: اولین همایش ملی برنامه ریزی، حفاظت، حمایت از محیط زیست و توسعه پایدار
  • کد COI اختصاصی: PCEPSD01_029
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 908
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عاطفه آدینه فر

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه علوم و تحقیقات واحد آذربایجان شرقی

چکیده

تالاب گاوخونی یکی از با ارزش ترین تالاب های بین المللی ثبت شده در کنوانسیون رامسر می باشد که در منتهی الیه رودخانه زاینده رود واقع شده و حجم اعظم آب ورودی به آن از طریق این رودخانه تأمین می گردد. گاوخونی در گ ذشته از لحاظ تنوع پوشش گیاهی و آبزیان و حیات وحش، گاوخونی به مراتب غنی تر از حال بوده و جانورانی مانند: گورخر، آهو، یوزپلنگ، خوک و پرندگانی شبیه فلامینگو، مرغابی، آنقوت، تنجه، غاز خاکستری و ... در آن به وفور وجود داشته است. رنگ سرخ و زیبای تالاب به دلیل زندگی یک نوع سخت پوست به نام ارتمیاسالیا است. بیش از سی نوع پوشش گیاهی نیز در تالاب وجود دارد از جمله تاغ، گز، اشک، گون، شور، پرند، قیچ و ... که اکنون تنها درختان گز و نیزراها به چشم می خورد. گاوخونی در حال حاضر به دلیل صید و شکار بی رویه از یک طرف و آلودگی و کاهش شدید آب در نتیجه ورود فاضلاب ها و احداث سد زاینده رود از طرف دیگر روز به روز از تعداد پرندگان وحوش آن کاسته شده و به مرحله نابودیه کامل رسیده است. افزون بر آن افزایش بهره برداری از آب زاینده رود جهت مصارف کشاورزی، صنعت و نوشیدن، همانند پروژه عظیم آب رسانی به یزد باعث افت شدید آب ورودی به تالاب شده است و اکوسیستم تالاب را در معرض مرگ تدریجی قرار داده است. به دلیل خشکسالی سالهای اخیر، استفاده بی رویه از آب زاینده رود و به دنبال آن گرمای شدید هوا، آتش سوزیهایی رخ داده است که عمده پوشش گیاهی منطقه را نابود ساخته است.

کلیدواژه ها

تالاب، گاوخونی، اکوسیستم، زاینده رود

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.