شناسایی ماهیان حوزه رودخانه قره چای استان همدان

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: دومین همایش ملی شیلات و آبزیان ایران
  • کد COI اختصاصی: CFAAI02_091
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 5084
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کیوان عباسی

پژوهشکده آبزی پروری آبهای داخلی کشور، بندر انزلی، ص پ ۶۶ دانشجوی دکترای تکثیر و پرورش آبزیان دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، گروه ش

اسماعیل صادقی نژاد

پژوهشکده آبزی پروری آبهای داخلی کشور، بندر انزلی، ص پ ۶۶

احمد روحانی

مدیریت امور شیلات و آبزیان استان همدان، همدان

علینقی سرپناه

سازمان تحقیقات و آموزش کشاورزی، تهران

چکیده

رودخانه قره چای یکی از رودخانه های مهم حوزه دریاچه نمک بوده و بیش از 25 سرشاخه آن در استان همدان قرار دارد. هدف از بررسی کنونی، شناسایی و تعیین انتشار ماهیان‌ حوزه رودخانه قره چای استان همدان بوده و نمونه برداری از پاییز 1386 بمدت یکسال در 26 منبع آبی صورت گرفت. نتایج نشانگر وجود ماهی در 15 منبع از 26 منبع آبی مهم بوده و در مجموع 13 گونه ماهی متعلق به خانواده های Cyprinidae (9 گونه)، Nemacheilidae (2 گونه)، Poeciliidae (1 گونه) و Salmonidae (1 گونه) صید گردید. ماهیان اندمیک، بومی و غیربومی بترتیب دارای 4، 3 و 6 گونه بودند. در تالاب آقگل 9 ، در رودخانه بهادربیگ 7 ، در رودخانه های آبشینه و صالح آباد 5 ، در رودخانه قره چای 4 ، در رودخانه های کبودرآهنگ، خمیگان و قروه رزن و دریاچه پشت سد اکباتان 3 ، در رودخانه های ابوک، دمق و روان و نیز دریاچه پشت سد آبشینه 2 و در رودخانه های امامزاده و زهتران یک گونه ماهی شناسایی شد. ماهی سفید رودخانه ای(Squalius cephalus) ، سیاه ماهی فلس بزرگ (Capoeta aculeata)، خیاطه ماهی (Alburnoides namaki) و سیاه ماهی مرکزی ایران (Capoeta buhsei) بیشترین انتشار را داشتند و ماهیان غیربومی پراکنش کمی داشتند. در مجموع، منابع آبی سیستم قره چای از نظر ترکیب گونه ای فقیر بوده و بدلیل دارا بودن چند گونه ماهی اندمیک، بایستی مورد توجه بیشتر قرار گیرند.

کلیدواژه ها

ماهیان، پراکنش، رودخانه قره چای، استان همدان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.