تعیین حداقل عمق مجاز تونل‌های شهری بر اساس تاثیر متقابل تونل سازی و ساختمانها به روش عددی

  • سال انتشار: 1386
  • محل انتشار: سومین کنفرانس مکانیک سنگ ایران
  • کد COI اختصاصی: IRMC03_087
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1550
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

یوسف عظیمی

دانشجوی دکترای مهندسی استخراج معدن، دانشگاه صنعتی امیرکبیر

عزالدین بخت آور

دانشجوی دکترای مهندسی استخراج معدن، دانشگاه صنعتی امیرکبیر

علی عظیمی

مهندس عمران، کارشناس شرکت مشاوره ای یکم- ACE

چکیده

با توجه به افزایش جمعیت در شهرها، احداث سازه های عظیم سطحی و حفر تونلهای حمل ونقل شهری امری غیر قابل اجتناب می باشد . لذا بررسی و برآورد اثر متقابل تونل سازی و سازه های سطحی از لحاظ آسیب های وارده به سازه ها از اهمیت ویژه ای برخوردار است . در این مقاله سعی شده است که براساس مقدار مجاز چرخش نسبی ساختمان دراثر حفر تونل و با توجه به داده های واقعی یکی از تونل های شهری تهران، حداقل عمق مجاز این تونل برآورد شود . در این راستا برای ملسازی رفتار زمین و سازه های موجود از نرم افزار FLAC3D استفاده شد . همچنین برای مد نظر قرار دادن بدترین حالت ممکن و نیز داشتن ضریب ایمنی بالاتر ( طراحی محافظه کارانه ) از سیستم نگهداری برای تونل استفاده نشد . با توجه به نتایج حاصل از تحلیل عددی، حداقل عمق مجاز برای تونل 10 متری سطح زمین ارزیابی شد

کلیدواژه ها

نشست زمین، چرخش نسبی، ساختمان، سازه، سختی، FLAC3D

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.