ارزیابی شاخص های انتخاب و کیفیت جاذبه ها و مقاصد گردشگری استان هرمزگان با استفاده از مدل AHP

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: اولین همایش ملی گردشگری، جغرافیا و محیط زیست پایدار
  • کد COI اختصاصی: TGES01_459
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2006
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهری اذانی

استادیار و عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجف آباد، نجف آباد، ایران

فرنوش لطفی

دانشجوی کارشناسی ارشد جغرافیا برنامه ریزی توریسم دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجف آباد، نجف آباد، ایران

چکیده

در مباحث رفتار خرید گردشگران، مرحله انتخاب یک مقصد سفر به عنوان یکی از مراحل مهم در فرآیند تصمیم گیری خرید به شمار می رود. در بحث انتخاب مقاصد گردشگری داخلی و خارجی عوامل مختلفی تاثیرگذارند که بسته به دیدگاه گردشگران متفاوت است. پژوهش حاضر به ارزیابی شاخص های انتخاب و کیفیت جاذبه های و مقاصد گردشگری و به طور خاص در سطح استان هرمزگان می پردازد. این تحقیق از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ ماهیت توصیفی – پیمایشی می باشد. در این تحقیق هدف این است که مهمترین عوامل اثرگذار بر انتخاب مقاصد گردشگری اولویت بندی و رتبه بندی گردد و اهمیت عوامل مشخص گردد. عواملی که مورد ارزیابی قرار می گیرند در 7 دسته شناسایی شده اند که عبارتند از عوامل اقتصادی، عوامل فرهنگی و اجتماعی، عوامل سیاسی، عوامل جغرافیایی و طبیعی، عوامل فردی، عوامل برنامه های آژانس های مسافرتی و سایر عوامل (زیرساخت ها و تبلیغات). هر کدام از این عوامل نیز دارای 5 شاخص یا زیرمعیار خاص خود می باشند. برای رتبه بندی و اولویت بندی این عوامل از مدل تحلیل سلسله مراتبی (AHP) غیرمکانی استفاده شده است که تعداد 20 پرسشنامه در اختیار کارشناسان و خبرگان صنعت گردشگری شهر بندرعباس قرار گرفت که بر اساس مدل معیار وزن دهی توماس ساعتی عوامل اصلی به صورت دودویی و زیرمعیارهای عوامل اصلی نیز به صورت دودویی وزن دهی شدند و در نهایت ابتدا 7 عامل اصلی رتبه بندی شدند سپس 5 زیرمعیار موجود برای هر عامل وزن دهی و رتبه بندی گردید. در نهایت 35 زیرمعیار مشخص شده وزن دهی و رتبه بندی گردید. برای رتبه بندی عوامل از نرم افزار expert choice استفاده شده است و برای ثبت نمودارها و نشان دادن جداول مقایسات دودویی نرم افزار excel مورد استفاده قرار گرفته است. از نتایج این رتبه بندی نشان می دهد که عوامل اقتصادی بیشترین تاثیر را دارد که در بین زیرمعیارهای عوامل اقتصادی، میزان درآمد رتبه نخست را در بین زیرمعیارها به خود اختصاص داده است.

کلیدواژه ها

ارزیابی، انتخاب مقصد، جاذبه های گردشگری، مقاصد، گردشگری، مدل AHP

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.