توان سنجی اکولوژیکی حوضه آبریز گلمکان به منظور پهنه بندی اکوتوریسم

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: اولین همایش ملی گردشگری، جغرافیا و محیط زیست پایدار
  • کد COI اختصاصی: TGES01_248
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 738
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا علیجانی

دانشجوی کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی روستایی دانشگاه خوارزمی

سعید رویین تن

دانشجوی کارشناسی ارشد برنامه ریزی آمایش سرزمین دانشگاه تهران

سمیه بختیاری

دانشجوی کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی روستایی

ملیحه رمضانی

دانشجوی کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی روستایی دانشگاه خوارزمی

چکیده

اکوتوریسم یکی از بهترین فعالیت های اقتصادی در نقاط مختلف جهان است. اکوتوریسم گردشگری با هدف مشاهده و مطالعه طبیعت بکر، حیات وحش و فرهنگ های مختلف و نیز رسیدن به آرامش در محیط طبیعی تعریف شده است. اکوتوریسم فرصت بسیار مناسبی در اختیار بازدیدکنندگان قرار می دهد تا نسبت به چگونگی محافظت از طبیعت و فرهنگ های محلی آگاه شوند. توسعه اکوتوریسم منجر به ارتقا فرهنگ استفاده پایدار از منابع طبیعی و کاهش تهدیدات جوامع زیستی می شود. بررسی جاذبه های بوم شناختی قابل سرمایه گذاری در ایران بیانگر آن است که در کشورمان، اکوتوریسم یک منبع اقتصادی کم نظیر اما رها شده می باشد. پژوهش حاضر در صدد بررسی و توان سنجی اکولوژیکی حوضه آبریز گلمکان به منظور توسعه و پهنه بندی اکوتوریسم می باشد. منطقه مورد مطالعه دارای توانها و منابع محیطی چون آب کافی، خاک حاصلخیز، شرایط اقلیمی مطلوب، پوشش گیاهی و پدیده های طبیعی و انسانی، جاذب گردشگری می باشد. روش تحقیق در این پژوهش توصیفی – تحلیلی و با استفاده از نرم افزار GIS می باشد. بدین منظور لایه های اطلاعاتی مورد نیاز شامل: نقشه های درجات و طبقه های شیب، سطوح ارتفاعی، لیتولوژی و گسل، لایه های زمین لغزش، پوشش زمین و راهها، جهت تلفیق و هم پوشانی لایه های اطلاعاتی در محیط GIS و پهنه بندی موارد بررسی تعیین گردید و در انتها نقشه اکوتوریسم متمرکز تهیه گردید. نتایج حاصل از یافته ها نمایانگر آن است که 57 درصد از پهنه مورد مطالعه پتانسیل لازم برای توسعه انواع فعالیت های اکوتوریسم را دارد.

کلیدواژه ها

توان اکولوژیکی، اکوتوریسم، سیستم اطلاعات جغرافیایی، پهنه بندی، حوضه آبریز گلمکان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.