بررسی نقش امامزادگان محور میقات الرضا در گردشگری روستایی با استفاده از مدل تاپسیس

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: اولین همایش ملی گردشگری، جغرافیا و محیط زیست پایدار
  • کد COI اختصاصی: TGES01_214
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 780
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمید شایان

دانشیار گروه جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشگاه فردوسی مشهد

مریم قاسمی

استادیار گروه جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشگاه فردوسی مشهد

حمیده محمودی

دانشجوی کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی روستایی دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

هر مکان و فضای جغرافیایی به منظور رشد و تعالی به برنامه ریزی توسعه نیاز دارد. امامزادگان مسیر میقات الرضا در استان خراسان رضوی خارج از این مقوله نبوده و با توجه به اهمیت مذهبی که دارند، نیاز مبرمی به برنامه ریزی توسعه دارند. تحقیق حاضر با هدف بررسی نقش امامزادگان این محور در گردشگری روستایی می باشد. روش تحقیق بکار گرفته شده توصیفی – تحلیلی است و جامعه آماری تحقیق با توجه به محدوده مورد مطالعه شامل 17 بقعه از 35 بقعه مسیر میقات الرضا می باشد که در روستاهای استان خراسان رضوی واقع شده اند. جمع آوری اطلاعات اسنادی با استفاده از نتایج سرشماری عمومی نفوس و مسکن و استفاده از اطلاعات اخذ شده اداره های سازمان اوقاف و امور خیریه خراسان رضوی و سایر شهرستانهای استان بوده است، جهت تجزیه و تحلیل داده ها در نرم افزار SPSS از آزمون همبستگی پیرسون و همچنین برای نمایش توزیع فضایی روستاهای مورد بررسی روی نقشه از نرم افزار GIS استفاده گردیده است. جهت محاسبه سطح توسعه یافتگی از تکنیک رتبه بندی بر اساس تشابه به حل ایده آل (تاپسیس) استفاده شده است. نتایج تحقیق بیانگر این است که میزان همبستگی بین سطح توسعه یافتگی و هزینه های انجام شده در امامزادگان، میزان درآمد امامزادگان و تعداد زائران در امامزادگان به ترتیب 0.55، 0.38 و 0.21 می باشد. در واقع با توجه به قابلیت های بالایی که روستاهای مسیر میقات الرضا دارند، در صورت افزایش سطح توسعه می توان شاهد حضور بیشتر زائرین و احیای نواحی روستایی این مسیر بود.

کلیدواژه ها

امامزادگان، گردشگری مذهبی، میقات الرضا، تاپسیس، روستا

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.