تحلیل و ارزیابی توان های محیطی و راهبردهای توسعه اکوتوریسم مورد مطالعه: منطقه نمونه گردشگری شیروان دره سی

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: اولین همایش ملی گردشگری، جغرافیا و محیط زیست پایدار
  • کد COI اختصاصی: TGES01_137
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 908
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مینا الهامی مقدم

دانشجوی کارشناسی ارشد آب و هواشناسی کاربردی، دانشگاه محقق اردبیلی

افشار سیدین

دانشجوی کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه محقق اردبیلی

فریبا اسفندیاری

دانشیار گروه جغرافیای طبیعی، ژئومورفولوژی، دانشگاه محقق اردبیلی

چکیده

در عصر حاضر گردشگری به عنوان یک صنعت نقش بسیار مهمی در توسعه همه جانبه مناطق از ابعاد اقتصادی، اجتماعی – فرهنگی و زیست محیطی دارد. لذا اثرات مثبت اکوتوریسم در برخی مناطق که از لحاظ توسعه عقب مانده اند یا در برنامه های توسعه کمتر مورد توجه قرار می گیرند، کارآفرین است و به عنوان عاملی تاثیرگذار در رشد و توسعه پایدار منطقه ای و فرامنطقه ای می باشد. منطقه گردشگری شیروان دره سی با وجود منابع اکولوژیکی، چشم انداز و آب و هوای منحصر به فرد، آبشارهای دوقلو و چشمه های معدنی، اشکال و پدیده های ژئوتوریسمی و همچنین گونه های زیستی خاص، به عنوان یک قطب چند کارکردی گردشگری از موقعیت ویژه ای برخوردار است که آن را به عنوان منطقه نمونه گردشگری در سطح کشور معرفی کرده است. نتایج این پژوهش که با هدف ارزیابی توان محیطی منطقه و ارائه راهبرد در راستای توسعه پایدار گردشگری با استفاده از مدل تحلیلی SWOT به شیوه توصیفی – تحلیلی صورت گرفته، نشان می دهد که محدوده دارای پتانسیل های داخلی اکوتوریستی بسیار بالایی است. در نهایت ارزیابی و تحلیل عوامل درونی و بیرونی اکوتوریسم منطقه، راهبردهای تهاجمی و بهره گیری از نقاط قوت و فرصت های منطقه با رویکرد توسعه پایدار در برنامه ریزی های منطقه ای به عنوان راهکار اساسی در توسعه گردشگری شناخته شده است.

کلیدواژه ها

توان محیطی، اکوتوریسم، راهبرد توسعه، تحلیل swot، شیروان دره سی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.