تاثیر تنش شوری بر تثبیت بیولوژیک نیتروژن در سه رقم سویا

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: همایش ملی مدیریت تنش خشکی و کمبود آب در زراعت
  • کد COI اختصاصی: ARSANJANDC01_165
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 681
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نادیا دادرس

دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات فارس

حسین بشارتی

عضو هیات علمی موسسه تحقیقات خاک و آب

ساغر کتابچی

استادیارگروه گیاه پزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز

چکیده

در این تحقیق اثرات تنش شوری بر تثبیت بیولوژیک نیتروژن سه رقم گیاه سویا در شرایط گلخانه‌ای مورد بررسی قرار گرفت. ارقام سویای استفاده شده عبارت بودند از: سحر، گرگان 3 و جی کا. سطوح شوری بکار برده شده شامل آب‌هایی با شوری (شاهد( 1 دسی زیمنس بر متر)، 4/2، 5 و 5/8 دسی زیمنس بر متر) بودند. بدین منظور 48 عدد گلدان تهیه شد که در هر کدام 4 کیلو گرم خاک آهکی با بافت لوم ریخته شد. سپس بذور سویایی که از قبل جوانه‌دار شده بودند به داخل حفرات ایجاد شده در گلدان‌ها منتقل شدند لازم به ذکر است که درون این حفرات از قبل باکتری برادی ریزوبیوم ژاپنیکوم ریخته شده بود. بعد از گذشت 10 روز و مستقر شدن گیاه تنش‌های شوری اعمال گردید. طرح آزمایشی به صورت فاکتوریل و در قالب کاملا تصادفی در 4 تکرار انجام شد. داده‌های بدست آمده بوسیله نرم افزار رایانه‌ای SAS تحلیل و ارزیابی شد میانگین‌ها با آزمون LSD با سطح احتمال 5 درصد مقایسه شدند. نتایج حاصله حاکی از آن بود که تنش شوری سبب تفاوت معنی‌دار از لحاظ آماری در تعداد گره در ریشه، درصد نیتروژن در اندام هوایی، وزن خشک اندام هوایی و جذب نیتروژن بود و سبب کاهش آنها شد و همچن ین رقم جیکا با دارا بودن بیشترین میزان در تعداد گره در ریشه، وزن خشک اندام هوایی، غلظت نیتروژن اندام هوایی و جذب نیتروژن نسبت به دو رقم دیگر به تنش شوری اعمال شده حساسیت کمتری نشان داد

کلیدواژه ها

سویا، تنش شوری، تثبیت بیولوژیک ازت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.