مطالعه جمعیت و تراکم زیست توده علف های هرز تحت تأثیر وزن ه ای غده در گیاه دارویی زیره سیاه (.Bunium persicum Bioss)

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: اولین همایش منطقه ای گیاهان دارویی شمال کشور
  • کد COI اختصاصی: RCMPNI01_102
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 712
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سرور خرم دل

استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد

پرویز رضوانی مقدم

استاد گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد

قربانعلی اسدی

استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد

سیدمحمد سیدی

دانشجوی دکتری اکولوژی گیاهان زراعی گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

بذرهای گیاه دارویی زیره سیاه (.Bunium persicum Bioss) حاوی مواد فیتوشیمیایی متعددی است که خاصیت آنت اکسیدانت، ضد نفخ و بادشکن دارند. بذرها منبع غنی از فیبر هستند. بمنظور ارزیابی تأثیر وزن های مختلف غده زیره سیاه بر جمعیت، تراکم، وزن خشک و شاخص تنوع شانون علف های هرز، آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در سال زراعی 92-1391 در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. تیمارها شامل سه وزن غده کمتر از 2، 4-2 و بیشتر از 4 گرم بودند. نتایج نشان داد که اثر وزن های مختلف غده زیره سیاه بر تراکم، وزن خشک و شاخص تنوع شانون علف های هرز معنی دار (p≤0/01) بود. بالاترین دامنه تراکم نسبی علف های هرز به تلخه با 22/73-12/96 و پائین ترین دامنه به پیچک با 18/18-3/03 درصد اختصاص داشت. با افزایش وزن غده از کمتر از 2 گرم به بیش از 4 گرم، تراکم علف های هرز باریک برگ و پهن برگ به ترتیب 66 و 61 درصد کاهش یافت. بدین ترتیب، چنین به نظر می رسد که وزن های بالاتر غده زیره سیاه از طریق بهبود رشد اولیه و استقرارگیاه موجب کاهش تراکم و وزن خشک علف های هرز شده است.

کلیدواژه ها

شاخص تنوع، کشاورزی پایدار، گیاه دارویی، مدیریت علف هرز

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.