برآورد کمی متابولیت ثانویه فنل کل، پروتئین و نشاسته در اندام های مختلف گیاه دارویی تیرکمان آبی (.Sagittaria trifolia L)
- سال انتشار: 1392
- محل انتشار: اولین همایش منطقه ای گیاهان دارویی شمال کشور
- کد COI اختصاصی: RCMPNI01_078
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 1065
نویسندگان
استادیار گروه تولیدات گیاهی دانشکده علوم کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه گنبد کاووس
دانشیارگروه تولیدات گیاهی دانشکده علوم کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه گنبد کاووس
دانشیار گروه تولیدات گیاهی دانشکده علوم کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه گنبد کاووس
مربی گروه زیست شناسی دانشکده علوم پایه دانشگاه گنبد کاووس
چکیده
تیرکمان آبی (.Sagittaria trifolia L) از خانواده Alismataceae است و گیاهان این تیره بیشتر آبزی بوده و دارای ساقه هایی گل دهنده و بدون شیرابه اند. گیاهان مجموعه گسترده و مختلفی از ترکیبات آلی را تولید می کنند که به نظر نمی رسد اکثر آنها به طور مستقیم در رشد و توسعه گیاه مشارکت داشته باشند. متابولیت های ثانویه از بیوسنتز متابولیت های اولیه به وجود می آیند. متابولیتهای ثانوی به چهار گروه عمده روغن های ضروری و فرار، آلکالوئیدها، و گلیکوزیدها و ترکیبات با ساختمان شیمیایی ناهمگن نظیر ترکیبات فنلی، تانن ها و غیره تقسیم می شوند. در این آزمایش ابتدا اندام های ریشه، ساقه و برگ تیرکمان آبی در م رحله گلدهی کامل جمع آوری شد و سپس جهت زدودن گردوغبار بر ریو آنها برای مدت ک وتاه چندثانیه مورد شستشو قرار گرفت. در ن هایت این اندام ها در سایه به مدت یک هفته خشکگردیدند. سپس میزان متابولیت ثانویه فنل کل به همراه متابولیت های اولیه پروتئین و نشاسته براساس روش استاندارد فیتوشیمیایی در سه تکرار م ورد اندازه گیری قرار گرفت. نتایج آنالیز میزان فنل کل نشان داد که اندام برگ (24/05 میلی گرم بر گرم) به همراه ساقه (34/40 میلی گرم بر گرم) دارای ماکزیمم میزان فنل کل از لحاظ آماری در سطح 0/05 درصد می باشند. نتایج آنالیز پروتئین در ا ندام های ریشه، ساقه و برگ گیاه تیرکمان آبی م شابه میزان ترکیب فنل کل بوده است. همچنین مشاهده شد که اندام ریش (83/13 میلی گرم بر گرم) حاوی بالاترین میزان نشاسته است. با توجه به میزان بالای ترکیبات فنلی ممکن است بتوان گیاه حاضر رابه عنوان ترکیب ضدمیکروبی در درمان برخیاز بیماری ها بکار گرفت از طرفی به دلیل میزان بالای متابولیت اولیه نشاسته به خصوص در ریشه پیشنهاد به استفاده از این گیاه به عنوان یکگیاه خوراکی در سطح وسیع می باشد.کلیدواژه ها
ارزیابی کمی، متابولیت ثانویه فنل کل، پروتئین، نشاسته، تیرکمان آبیمقالات مرتبط جدید
- اثر وزن بنه مادری و مقادیر کود دامی بر عملکرد بنه های دختری و گل زعفران در سال دوم
- بررسی پیشرفت های ریزازدیادی زعفران ( Crocus sativus L. ) و چالشهای آن
- بررسی ارتباط غلظت آهن بنه زعفران با عملکرد ماده خشک در دو منطقه قائن و نهبندان در خراسان جنوبی
- برهمکنش شوری، کود گاوی و روش کاشت بر محصول و رشد زعفران در سال پنجم دوره رشد
- اثر محتوای فسفر برگ و بنه بر خصوصیات رشدی بنه های دختری زعفران
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.