مطالعه قارچ های میکوریز آریوسکولار ریزوسفر گندم در منطقه بیابانی دامغان Study on Arbuscular Mycorrhizal Fungi from Wheat Rhizosphere in Damghan Desert Region

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: دومین همایش ملی تنوع زیستی و تاثیر آن بر کشاورزی و محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: NSBDIAE02_601
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 570
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

یونس رضایی دانش

گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه

مهدی تاجبخش

گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه

مهدی قیاسی

گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه

رضا امیرنیا

گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه

چکیده

در این تحقیق، طی سال 1388 از مزارع گندم شهرستان دامغان تعداد 44 نمونه از خاک ریزوسفر و ریشه گیاه جمع آوری گردید. نمونه های ریشه به منظور مشاهده ساختارهای قارچی رنگ آمیزی شدند. از هر نمونه خاک سه تکرار هر یک به وزن 35 گرم انتخاب و اسپورها با روش شستشو توسط الک و سانتریفوژ در محلول سوکروز 55% جداسازی و مورد شمارش قرار گرفتند. به منظور شناسایی گونه های قارچ میکوریز آربوسکولار اقدام به برقرار کشت گلدانی تله با استفاده از گیاه شبدر گردید. پس از شناسایی اسپورهای قارچی، تعداد 12 گونه از قارچ های میکوریز آربوسکولار شامل گونه های G. geosporum, G. intraradices, G. mosseae, G. pansihalos, aggregatum, G. caledonium, G. claroideum, G. constrictum, G. deserticola, G. etunicatum, G. fasciculatum, Acaulospora mellea, Glomus در رزیوسفر گیاهان گندم منطقه دامغان شناسایی گردید. در تمام نمونه های ریشه ساختارهای قارچی اعم از هیف های درون ریشه ای، وزیکول ها و تا حدی هم آربوسکول ها قابل مشاهده بودند. تعداد اسپورها از 72 به 840 عدد متغیر بود بیشترین فراوانی مربوط به گونه Glomus fasciculatum (67%) و کمترین فراوانی نیز در گونه A. mellea (5%) مشاهده شد. گونه های G. pansihalos, G. aggregatum و A. mellea برای میکوفلور گندم در ایران جدید می باشد.

کلیدواژه ها

قارچ های میکوریز آربوسکولار، گندم، شناسایی، فراوانی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.