اثر تنش کمبود آب بر کمیت و کیفیت دانه ژنوتیپ های بومی و اصلاح شده برنج (Oryza sativa L.)

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: اولین همایش ملی تنش های گیاهی غیر زیستی
  • کد COI اختصاصی: NCPAS01_211
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 895
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیده ارحامه فلاح شمسی

دانشجوی کارشناسی ارشد زراعت دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان

مسعود اصفهانی

دانشیار دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان

محسن قدسی

پژوهشگر موسسه تحقیقات برنج کشور

حبیب الله سمیع زاده

دانشیار دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان

چکیده

به منظور بررسی اثر تنش کمبود آب بر کمیت و کیفیت دانه برنج، آزمایشی مزرعه ای در سال 1390 در موسسه تحقیقات برنج کشور (رشت) روی 15 ژنوتیپ بومی و اصلاح شده برنج در دو محیط بدون تنش و تحت تنش کمبود آب انجام شد. در محیطبدون تنش آبیاری به صورت کامل تا انتهای فصل رشد و در محیط تنش، آبیاری تا انتهای مرحله پنجه دهی به طور کامل و از مرحله آغازش خوشه تا انتهای دوره رشد گیاه، آبیاری قطع شد. صفات مورد مطالعه شامل عملکرد دانه، راندمان تبدیل شلتوک به برنج سفید، محتوای آمیلوز دانه، درجه حرارت ژلاتینی شدن و قوام ژل بودند. نتایج تجزیه واریانس مرکب نشان داد که اثر محیط (به جز محتوای آمیلوز دانه و درجه حرارت ژلاتینی شدن) و اثر ژنوتیپ بر تمامی صفات مورد مطالعه معنی دار بود. بیشترین کاهش عملکرد دانه و راندمان تبدیل کل به ترتیب در رقم هاشمی و درفک87/6و4/2درصد) و کمترین کاهش این صفات درلاین 831 9/1و0/1درصد) بدست آمد. بیشترین درصد تغییر محتوای آمیلوز دانه در ارقام ندا و دیلم (به ترتیب2/7+و7/5+مشاهده شدوارقام ساحل 1/7وفجر23/1به ترتیب بیشترین درصد کاهش درجه حرارت ژلاتینی شدن و قوام ژل را طی تنش داشتند. این نتایج نشان م یدهد که تنش کمبود آب در تغییر کیفیت دانه و خصوصیات پخت ژنوتیپ های مورد مطالعه اثرگذار بوده است. نتایج کلی این آزمایش نشان داد که به طور کلی تنش کمبود آب باعث کاهش عملکرد دانه و خواص کیفی دانه برنج می شود و این کاهش عملکرد دانه، راندمان تبدیل و محتوای آمیلوز دانه در ارقام بومی و درجه حرارت ژلاتینی شدن و قوام ژل در ارقام اصلاح شده چشمگیرتر بوده است.

کلیدواژه ها

برنج، تنش کمبود آب، کمیت و کیفیت پخت دانه برنج

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.