بررسی اثرات ویژه یونی بر رشد گیاه هالوفیت آلوروپوس لیتورالیس

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: اولین همایش ملی تنش های گیاهی غیر زیستی
  • کد COI اختصاصی: NCPAS01_202
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 771
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیده فرزانه فاطمی

دانشجوی کارشناسی ارشد اصلاح نباتات، پژوهشکده ژنتیک و زیست فناوری کشاورزی طبرستان، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

قربانعلی نعمت زاده

پژوهشکده ژنتیک و زیست فناوری کشاورزی طبرستان، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

حسین عسکری

استادیار گروه بیتکنولوژی کشاورزی،دانشکده مهندسی انرزی و فناوری های نوین، دانشگاه شهید بهشتی، تهران

چکیده

گیاهان هالوفیت به صورت بالقوه می توانند الگوهای مناسبی برای اصلاح گیاهان زراعی مقاوم به شوری باشند. گیاه هالوفیت Aeluropus littoralisقادر به زنده ماندن در سطوح بالای نمک تا 1100 میلی مولار میباشد. بررسی پاسخ این گیاه به نمکهای مختلف میتواند منجر به درک مکانیزمهای مقاومت به شوری گردد. بدین منظور گیاهچههای آلروپوس لیتورالیس در محیط مایع تحت تیمار صفر (شاهد)، 200 و 400 میلی مولار نمکهایK2SO و 4 Na2SO4 ،KCl ،NaClیکسان سازی شده بر حسب 1 مول کاتیون قرار گرفتند. نتایج نشان دادند که سمیت کلرید پتاسیم و سولفات پتاسیم به ترتیب بیش از کلرید سدیم و سولفات سدیممیباشد و یون K+ بیش ازNa+گیاه را تحت تاثیر تنش قرار میدهد. رشد گیاهچهها و تولید بیوماس در محلول سولفات پتاسیم بیش از محلول کلرید پتاسیم کاهش یافته است و این امر نشان دهنده این مدعااست که اثر سمیت یون سولفات SO4)-2 2-) ) نسبت به یون کلر بیشتر بوده است. در مورد کلرید سدیم و سولفات سدیم نیز وقتی غلظت مساوی آنیون مورد توجه قرار گرفت سمیت SO4)-2آشکارا بیش ازCl- میباشد. بنابراین اثر بازدارندگی نمکهای مذکور بر روی رشد گیاه طبق الگوی K2SO4 > KCl > Na2SO4 ≥ NaCl نتیجه گیری میشود.

کلیدواژه ها

اثرات ویژه یونی، تنش شوری، آلروپوس لیتورالیس

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.