ارزیابی عملکرد اجتماعی– اقتصادی و زیست محیطی طرح های آبخیزداری (مطالعه موردی: طرح سامان دهی زنجان رود)
- سال انتشار: 1386
- محل انتشار: همایش ملی جغرافیا و آمایش سرزمین
- کد COI اختصاصی: NCGLP01_016
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 1545
نویسندگان
عضو هیات علمی دانشگاه زنجان
عضو هیات علمی دانشگاه زنجان
عضو هیات علمی دانشگاه زنجان
چکیده
در پی اجرای هر پروژه عمرانی گسترده در بستر طبیعت، ارزیابی اقدامات و بررسی پیامدهای آن به منظور رفع نقایص و بهتر نمو دن کارهای آتی ضرور ی می باشد. این مقاله حاصل یک تحقیق میدانی است که با هدف ارزیابی عملکرد و پیامدهای اجتماعی اقتصادی یکی از پروژه های اجرا شده در بخش آب و خاک به اجرا درآمده است. طرح سامان دهی زنجانرو د به عنوان یک طرح بلند مدت با اهداف حفاظتی و مدیریتی منابع خاک و آب توسط مدیریت آبخیزداری استان زنجان در حال اجرا است وعملیات اجرایی بخشی از مسیر این طرح به طول 12 کیلومتر و شامل چهار روستا از سال 1372 تا 82 به بهره برداری رسیده است. در تحقیق انجام شده، اثرات اجتماعی – اقتصادی و ز یست محیطی این طرح با روش کیفی مورد ارزیابی قرار گرفته است. برای این منظور، ده معیار اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی در قالب سوالهای پرسشنامه ای تدوین و با روش پیمایش میدانی و مصاحبه با بهره برداران کشاورزی حاشیه رودخانه ، داده های لاز م تهیه گردید. تحلیل آماری داده ها با استفاده از نرم افزار Excel صورت گرفت و ضریب همبستگی معیارهای موردنظر تعیین گردید. نتایج این تحقیق نشان می دهد که طرح ساماندهی زنجانرود در دست یابی به اهداف اولیه خود موفق بوده است. اثرات اقتصادی این طرح چشمگیر بوده و رضایت کشاورزان را به دنبال داشته است به طوری که بیش از 92% آنان ازکنترل سیلاب و کاهش هز ینه های سالانه مرمت و نگهداری اراضی در محدوده مورد مطالعه بعد از اجرای طرح اظهار رضایت می نمودند. همچنین، در مقایسه با زمان قبل از اجرای طرح، سطح زیرکشت در روستاهای محدوده طرح در حدود 20% افزایش یافته است. افزایش تولید و درآ مد کشاورزان و بالا رفتن قیمت زمین از دیگر پیامدهای مثبت این طرح بوده است. از طرف دیگر، اثرات اجتماعی این طرح چندان قابل توجه نبوده و این طرح در دستیابی به اهداف اجتماعی تعریف شده ( مشارکت محلی در اجرای پروژه، افزایش اشتغال و کاهش مهاجرتها) موفقیت چندانی نداشته است. از جنبه زیست محیطی نیز می توان به افت سطح آبهای زیرزمینی، خشک شدن و تهدید بستر رودخانه، تجاوز به حر یم رودخانه و تبدیل آن به اراضی کشاورزی اشاره نمود.کلیدواژه ها
ارزیابی کیفی، اثرات اجتماعی– اقتصادی، زنجانرود، آبخیزداریمقالات مرتبط جدید
- سرویس نرم افزاری همبسته ساز دنباله های کشتی ها در مسیرهای دریایی
- استخراج حوزه های نوآوریهای دفاعی مبتنی بر فناوری بلاکچین
- هوش مصنوعی و تحلیل بصری در فضای جغرافیایی و سایبری: فرصت ها و چالش های پژوهشی
- تخمین مدار ماهواره ها مبتنی بر هوش مصنوعی
- شناسایی خودروهای نظامی بر روی تصاویر واقعی به کمک مدلهای یادگیری عمیق و انطباق دامنه
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.