مطالعه مراحل تکوین دانه گرده در گیاه داودی (Chrysanthemum coronarium L.)

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: اولین همایش ملی گیاهان دارویی و کشاورزی پایدار
  • کد COI اختصاصی: MPSA01_438
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1373
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سارا غفوری

کارشناس ارشد گروه زیست شناسی دانشگاه بوعلی سینا همدان

عبدالکریم چهرگانی

استاد گروه زیست شناسی دانشگاه بوعلی سینا همدان

مرتضی عطری

استاد گروه زیست شناسی دانشگاه بوعلی سینا همدان

فریبا محسن زاده

استادیار گروه زیست شناسی دانشگاه بوعلی سینا همدان

چکیده

گیاه داودی (Chrysanthemum coronarium L.) یک گیاه علفی یکساله، حاوی آنتی اکسیدان های مختلف دارای فعالیت ضد قارچی و ضد باکتریایی حشره کشی و به خصوص کرم کشی می باشد و می تواند به عنوان داروی گیاهی و نیز برای ضد عفونی خاک مورد استفاده قرار گیرد به دلیل اهمیت قابل توجه این گیاه در کشاورزی و پزشکی مطالعه ویزگی های تولید مثلی آن در علم گیاه شناسی و زیست شناسی تکوینی می تواند مورد توجه قرار گیرد بدین جهت به منظور بررسی مراحل و چگونگی تکوین دانه گرده این گیاه گل ها و غنچه ها در مراحل مختلف نمو برداشت شده در FAA70% تثبیت و در الکل 70% نگهداری شد. نمونه ها در پارافین قالب گیری و سپس با میکروتوم به ضخامت 10-7 میکرومتر برش گیری شد. رنگ آ»زی با هماتوکسیلین و انوزین انجام گرفت و مطالعه کامل لام های تهیه شده از مراحل مختلف تکوین اندام های تولید مثلی با استفاده از میکروسکوپ نوری انجام شد بر اساس نتایج حاصل از این بررسی بساک به صورت چهار کیسه ای است و نمو دیواره بساک از نوع دو لبه ای است که این دیواره شامل اییدرم، لایه مکانیکی، لایه میانی و لایه تاپی است. لایه تاپی از نوع ترشحی با یافخته های دو هسته ای است که پس از تشکیل تتراد شروع بع تجزیه می کند. دیواره بساک بالغ تنها شامل لایه مکانیکی ضخیم شده در مرحله پایانی نمو دانه های گرده سه سلولی است که دیواره سلول های آن ضخیم شدگی های رشته ای دارد سیتوکینز همزمان بوده و آرایش تترادهای میکروسپور به صورت تتراهدرال است و به ندرت ناهنجاری های دیاد وپلیاد نیز دیده می شود. دانه های گرده بالغ از نوع سه شکافه و سه یاخته ای با تزئیات سوزنی شکل است. از نکات جالب توجه این گونه ناهمزمانی بین سلول های در حال تقسیم میوزی در بعضی از کیسه های گرده مجاور هم و حتی در داخل یک کیسه کرده است.

کلیدواژه ها

Chrysanthemum coronarium L.، دولپه ای، بساک، دانه کرده، میکروسپور

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.