ارزیابی مقایسه وضعیت مصرف نهاده های کود، سم . و آب و تاثیر آنها بر عملکرد زعفران (Crocus( sativus L در شهرستان های بیرجند و کاشمر

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: اولین همایش ملی گیاهان دارویی و کشاورزی پایدار
  • کد COI اختصاصی: MPSA01_335
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1009
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمیه رحیمی داغی

دانشجوی کارشناسی ارشد اگرواکولوژی دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند

سهراب محمودی

دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند

محمدرضا بخشی

استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند

محمدحسین ساری

چکیده

به منظور ارزیابی و مقایسه وضعیت مصرف انواع نهاده ها و تاثیر آنها بر عملکرد گیاه دارویی زعفران در دو شهرستان کاشمر و بیرجند تحقیقی بر روی 162 مزرعه زعفران یک، سه و پنج ساله شهرستان های بیرجند و کاشمر در سال 1391 اجرا شد. شاخص های مورد ارزیابی شامل میزان مصرف کودهای آلی، کودها و سموم شیمیایی و میزان آب مصرفی توسطکشاورزان و عملکرد زعفران مورد مطالعه بود که از طریق پرسشنامه جمع آوری شد. نتایج حاصل از تجزیه رگرسیون خطی و درجه دو نشان داد کاربرد همه نهاده های مورد بررسی در هر دو منطقه عملکرد زعفران را به طور معنی داری افزایش داد. هر چند مقایسه آماری ضرایب رگرسیونی ازطریق آزمون T استیودنت نشان داد که تاثیر مصرف نهاده ها (به جز میزان آب مصرفی و کود نیتروژنه) بر عملکرد زعفران در مزارع با سنین مختلف در دو شهرستان بیرجند و کاشمر از نظر آماری با یکدیگر اختلاف معنی دار نداشت ولی واکنش عملکرد زعفران به مصرف کود دامی در مزارع سه ساله منطقه بیرجند بیشتر از منطقه کاشمر بود. واکنش عملکرد به مصرف کود نیتروژن در مزارع سه و پنج ساله منطقه کاشمر نسبت به مزارع منطقه بیرجند بیشتر بود. عملکرد مزارع زعفران پنج - ساله هر دو منطقه مورد بررسی واکنش یکسانی به میزان مصرف کود فسفره نشان دادند اما با توجه به شیب خطوط رگرسیونی، واکنش عملکرد مزارع یکساله و سه ساله به کود فسفره مصرف شده منطقه بیرجند نسبت به منطقه کاشمر کمتر بود. در هردو منطقه کاشمر و بیرجند تنها 10% از کشاورزان کودهای شیمیایی پتاسه را مورد استفاده قرار داده بودند و کاربرد آنها اثر معنی داری بر عملکرد زعفران نداشت. با توجه به شیب رگرسیون خطی برازش داده شده، عملکرد مزارع سه ساله و پنج ساله منطقه اشمر بیشتر تحت تاثیر سموم شیمیایی مصرفی قرار گرفت. در هر دو منطقه اثر کاربرد علفکش بر مزارع یکساله معنی دار نبود. همچنین واکنش عملکرد نسبت به آب مصرفی در مزارع شهرستان کاشمر نسبت به مزارع شهرستان بیرجند بیشتر بود.

کلیدواژه ها

کود دامی، کود فسفره، کود نیتروژنه، آب مصرفی، گیاه دارویی زعفران، عملکرد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.