بررسی میزان کاهش آبیاری و دو روش خاکورزی بعد از تسطیح لیزری مزرعه بر میزان عملکرد ذرت دانه ای و کنترل علف های هرز (مطالعه موردی استان هرمزگان)

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: اولین همایش ملی گیاهان دارویی و کشاورزی پایدار
  • کد COI اختصاصی: MPSA01_236
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 943
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سجاد دهقانی فارغانی

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی مکانیک ماشین های کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اقلید

بهفر فرزانه

عضو هیئت علمی و مدیر گروه مهندسی مکانیک ماشین های کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اقلید

چکیده

بحران کم آبی مشکلی است که شاید هیچ کس را به اندازه کشاورزان نگران نمی سازد. تسطیح به شیوه لیزری تعیین شیب طولی و عرض مناسب با دقت بسیار بالا باعث می شود تا در مصرف آب به میزان 35 درصد صرفه جویی شود. در نتیجه در استان هرمزگان برای بررسی عملکرد نهادهای مصرفی مزارع تسطیح لیزری شده بر اساس نوع خاکورزی، متغیرهای وابسته به عملکرد نظیر تعداد بلال در بوته، تعداد دانه در هر ردیف، تعتاد ردیف دانه، در هر بلال، عملکرد بیولوژیک ذرت و عمکلرد محصول بر اساس وزن هر دانه محاسبه شد. نتایج حاصل نشان داد تاخیر در آبیاریع لاوه بر افزایش ارتفاع ذرت موجب بهبود اجزای عملکرد دانه و طول بلال ذرت نیز می شود همچنین برکاهش تراکم و وزن خشک علف های هرز و افزایش عملکرد بیولوژیک و دانه ذرت موثر بودو نتایج تجزیه واریانس نشان داد اختلاف معنی داری در روش خاکورزی و میزان آبیاری بر تعداد ردیف دانه و تعداد دانه در ردیف بلال وجود دارد. میانگین تعداد ردیف دانه در بلال ذرت برای خاکورزی سنتی کمتر از خاکورزی مرکب بود نتایج نشان داد میانگین تعداد دانه در ردیف بلال ذرت بلای خاکورزی سنتی بیشتر از خاکورزی مرکب است و تنها در 35 درصد کاهش آبیاری تقریبا برابر هستند قطر متوسط و طول متوسط بلال ذرت در بلوک خاکورزی مرکب بیشتر از بلوک خاکورزی سنتی است و در بلوک های خاکورزی سنتی دانه ها ضعیف تر و پوکتر بودند با کمبود رطوبت و همچنین با مصرف علف کش ها، تراکک کلیه علف های هرز در سطح احتمال 0/05 کاهش معنی داری یافت. با اعمال کمبود رطوبت و مصرف علف کش التیما کمترین تراکم علف های هرز سوروف، اویارسلام، تاج خروس و پیچک به دست آمد کمبود رطوبت یا به عبارت بهتر تاخیر یک دور آبیاری بعد از خاک آب موجب افزایش عملکرد بیولوژیک و دانه ذرت شد بر اساس مشاهدات انجام خاکورزی مرکب بعد از تسطیح لیزری موجب کاهش 10 درصد آب مصرفی برای کشاورزی شده است که تاثیر بسزایی بر عملکرد بیولوژیکی ذرت نیز دارد.

کلیدواژه ها

تسطیح لیزری، کاهش مصرف آب، خاکورزی، عملکرد بیولوژیکی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.