فعالیت قارچ کشی عصاره چند گیاه دارویی علیه Fusarium oxysporum f. sp. Lycopersici عامل پژمردگی آوندی گوجه فرنگی

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: اولین همایش ملی گیاهان دارویی و کشاورزی پایدار
  • کد COI اختصاصی: MPSA01_143
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1070
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدامین کهن مو

استادیار گروه اصلاح نباتات دانشگاه خلیج فارس

فاطمه جمالی

استادیار گروه اصلاح نباتات دانشگاه خلیج فارس، بوشهر

چکیده

پژمردگی فوزاریومی گوجه فرنگی با عامل Fusarium oxysporum f. sp. Lycopersici یکی از مهمترین بیماری های گوجه فرنگی در ایران و سرایر جهان به شمار می رود برای کنترل این بیماری از قارچ کش های شیمیایی استفاده می شود که علاوه بر بروز مقاومت بیمارگر تهدیدی برای سلامت مصرف کننده و محیط زیست بشمار می رود مواد ضد قارچی با منشا گیاهی می تواند بازدارنده رشد قارچ بوده و ایمن باشند هدف از این تحقیق بررسی اثر بازدارندگی عصاره های گیاهان دارویی بر رشد قارچ بیمارگر است. در این تحقیق عصاره آبی و تانولی 20 گیاه دارویی به روش خیساندن استخراج و اثر بازدارندگی از رشد آنها برای عصاره آبی در غلظت 4000 میکرولیتر و تانولی در چهار غلظت 500، 1000، 2000 و 3000 میکرولیتر بر قارچ بیمارگر از طریق مخلوط یکنواخت عصاره های تغلیظ شده با 15 میلی لیتر محیط کشت آگار در تشتک های حاوی نمونه قارچ آزمایش شد. تشتک های تیمار شده درون آنکوباتور در دمای 26 درجه سانتی گراد به مدت 10 روز قرار داده شدند و آنگاه قطر کلنی قارچ اندازه گیری و تجزیه و تحلیل آ»اری شدند. نتایج نشان داد ک ه همه عصاره های آبی و اتانولی گیاهان آزمایش شده توانایی بازدارندگی از رشد قارچ را بطور معنی دای نسبت به شاهد نشان دادند (p≤ 0.01) برای عصاره آبی برتری نسبی به ترتیب مربوط به گیاهان تاج ریزی، سسیاه، بابونه ، دانوره، پریوش و مرزه بود. همچنین عصاره اتانولی دو رقم بابونه، کک کش، درمنه،کلپوره و اکالیپتوس به ترتیب نسبت به سایر گیاهان تاثیر قوی بازدارندگی روی رشد قارچ Fusarium oxysporum f. Sp. lycopersici داشتند. به علاوه بهترین غلظت بازدارندگی عصاره الکلی در غلظت 3000 میکرولیتر برای اکالیپتوس، سیر موک و کلپوره حاصل شد.

کلیدواژه ها

پژمردگی کوجه فرنگی ، عصاره، گیاهان دارویی، ضد قارچ، قارچ پژمردگی آوندی گوجه فرنگی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.