بررسی اثر غذایی چهارگونه خوشخوراک مرتعی در تعلیف دام

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: اولین همایش ملی گیاهان دارویی و کشاورزی پایدار
  • کد COI اختصاصی: MPSA01_094
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1368
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید حمید متین خواه

استادیار گروه مرتع و آبخیزداری دانشگاه صنعتی اصفهان

وحید کریمیان

مدرس دانشگاه پیام نور یاسوج

مژده صفایی

دانشجوی دکتری علوم مرتع، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

چکیده

کیفیت علوفه از مهمترین عوامل تعیین کننده نیاز غذایی دام است بنابراین برای تعیین ظرفیت چرایی مراتع بسیار ضروری است هدف از انجام این تحقیق بررسی ارزش غذایی چهارگونه مرتعی و یونجه، گون، جوی پیازدار و جارو علفی در مراحل مختلف فنولوژیکی می باشد برای این منظور در هر مرحله فنولوژیکی 3 تکرار از هر گونه نمونه برداری شد. پارامترهای کیفی، پروتئین، چربی، الیاف خام و خاکستر نمونه ها در آزمایشگاه اندازه گیری شد و سپس داده ها با استفاده از تجزیه واریانس و آزمون دانکن با هم مقایسه شدند. نتایج نشان داد در میزان پروتئین بین همه مراحل رویشی گونه یونجه و گون اختلاف معنی داری در سطح اطمینان 5% وجود دارد ولی گونه جارو علفی مرحله رویشی آن دارای کیفیت بیشتری نسبت به مرحله گلدهی و لذردهی است در گونه جوی پیازدار مرحله رویشی و گلدهی اختلاف معنی داری به لحاظ میزان پروتئین ندارند ولی با افزایش رشد و وارد شدن به مرحله بذردهی کیفیت آن کاهش می یابد. همچنین میزان چربی در گونه های مختلف در مراحل مختلف فنولوژیکی دارای اختلاف معنی داری می باشد. مقدار خاکستر موجود در مراحل مختلف رشد گونه های یونجه و گون اختلاف معنی داری ندارند، ولی در بین گونه های جوی پیازدار و جارو علفی تفاوت معنی داری مشاهده می شود. مقدار خاکستر موجود در مراحل مختلف رشد گونه های یونجه و گون اختلاف معنی داری ندارند. ولی در بین گونه های جوی پیازدار و جارو علفی تفاوت معنی داری مشاهده می شود. به طور کلی با توجه به اینکه همه گونه ها در مراحل مختلف دارای ارزش غذایی متفاوتی هستند، در نتیجه این موضوع باید در مسائل مدیریتی چرای دام در مراتع مورد توجه قرار گیرد.

کلیدواژه ها

کیفیت علوفه، مرحله فنولوژیکی، ارزش غذایی، نیاز غذایی دام، گونه های مرتعی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.