فنولوژی و انرژی گرمایی مورد نیاز در درختچه پیر

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: اولین همایش ملی گیاهان دارویی و کشاورزی پایدار
  • کد COI اختصاصی: MPSA01_023
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 834
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هاشم کنشلو

موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور

چکیده

پیر بصورت درختچه تا درخت کوچک از گونه های بومی نواحی جنوبشرق ایران بوده و بعنوان یک گونه چندمنظوره از نظر تولید علوفه، محافظ خاک و ارزش دارویی و صنعتی دارای جایگاه ویژه ای در پروژه های جنگلکاری و درختکاری در مناطق گرم وخشک می باشد.جهت بررسی فنولوژی و نقش عوامل تاثیرگذار تحقیقات وسیعی طی سال های 1387-1391 در رویشگاه های پیر در جنوبشرق ایران صورت گرفت. پس از تهیه نقشه گسترش، 6 رویشگاه شاخص انتخاب و در هر رویشگاه، سه پایه میانسال علامت گذاری شدند. مراحل فنولوژی در دوره های 15 روزه اندازه گیری گردیدند. تجزیه و تحلیل آمار هواشناسی و تقویم زمانی فنولوژی نشان می دهند دما، - بارندگی و ارتفاع از سطح دریا در رفتارهای اکولوژیکی پیر تاثیرگذار می باشند. فنولوژی درختچه پیر نسبتا طولانی بوده و بین 138-148 روز در مناطق مختلف متغیر می باشد. گلها از اواخر اسفند لغایت فروردین ظاهر شده، از اوایل اردیبهشت میوه ها روی شاخه ها جوان تشکیل شده و بعد از مدت 45-50 روز در اواسط خرداد شروع به رسیدن می نمایند. در رویشگاههای مرتفع، مراحل فنولوژی با 2-1 هفته تاخیر در اوایل فروردین آغاز شده و میوه ها در اواخر خرداد شروع به رسیدن می نمایند در رویشگاه های همجوار پاکستان، فنولوژی در دو مرحله بهاره و پاییزه اتفاق می افتد که مرحله پاییزه در مرحله ظهور گلها و نهایتا ظهور میوه نارس پایان یافته و با کاهش دما، شروع به ریزش می نمایند. علی رغم متفاوت بودن زمان فنولوژی در رویشگاه های مختلف، مقدار انرژی گرمای مورد نیاز (G.D.D) درختچه پیر نسبتا یکسان و یک میانگین 1500 درجه روز رشد، برای انجام مراحل فنولوژی پیر، الزامی می باشد.

کلیدواژه ها

فنولوژی، پیر، صحاری-سندی، درجه روز رشد، بلوچستان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.