پهنه بندی ویژگی های فیزیکوشیمیایی خاک بر رشد و پراکنش گز شاهی در خاک های شور و قلیایی استان فارس با استفاده از دورسنجی و GIS

  • سال انتشار: 1386
  • محل انتشار: دهمین کنگره علوم خاک ایران
  • کد COI اختصاصی: SSCI10_203
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2554
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احسان رنجبر

کارشناس ارشد خاکشناسی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان فارس

اکبر ریاحی

کارشناس ارشد مدیریت مناطق بیابانی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری اس

حسین آهنی

کارشناس ارشد RS و GIS اداره کل منابع طبیعیو آبخیزداری استان فارس

مرضیه رستگار مقدم

کارشناس زمین شناسی

چکیده

خاک های شور و قلیایی در استان فارس گستره ای برابر با 950 هزار هکتار را در بر گرفته است . در اینگونه خاک ها بدلیل وجود شرایط نامناسب فیزیکو شیمیایی، پایین بودن سفره آب زیرزمینی، فراهم نبودن آب مناسب برای کشاورزی و نیز وجود گنبدهای نمکی فعال و غیر فعال، کشاورزی و تولید محصولات زراعی و مرتعی امکان پذیر نمی باشد . همچنین ناپایدار بودن اکوسیستم منطقه بدلیل حاکمیت اقلیم خشک و نیمه خشک، پراکنش نامناسب زمانی و مکانی بارش و بالا بودن تبخیر و تعرق، باعث پر رنگ تر شدن بحران شوری و فرسایش شده است که پی آمد این حادثه ، ایجاد مشکلات اجتماعی زیادی همچون فقر و مهاجرت خواهد بود . از این رو، راهکار مناسبی که با توجه به این شرایط می تواند ما را در بهره برداری و احیا خاک های شور و ایجاد زمینه ای برای بالا بردن کیفیت زندگی مردمان این سرزمین ها یاری رساند، الگوبرداری از وضعیت اکولوژیکی منطقه و یافتن گونه گیاهی مناسب می باشد . سازگاری با اقلیم منطقه و سودمند بودن از دیدگاه اقتصادی و زیست محیطی، ویژگی هایی هستند که بایستی گونه گیاهی انتخاب شده در این الگوبرداری از آنها برخوردار باشد . بر اساس این ویژگی ها گز شاهی ) ) Tamarix aphylla که از لحاظ خاستگاه اکولوژیکی بومی مناطق خشک و بیابانی و خاک های نسبتا شور است ( امتحانی (1371 بعنوان گونه گیاهی مناسب در این پژوهش انتخاب گردید . گز شاهی عمدتا برای مهار شنهای روان و ایجاد باد شکن در اطراف مزارع کشت می شود و در سی سال گذشته در پروژه های کنترل فرسایش بادی مورد توجه سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور بوده است . همچنین از گز شاهی برای مبارزه بیولوژیک با شوری خاک و احیا اینگونه خاک ها، تهیه چوب و نئوپان و خوراک دام استفاده می شود . برای عملی کردن این هدف و با در دست داشتن اطلاعات جغرافیایی و همچنین بررسی ویژگی های فیزیکو شیمیایی خاک و یافتن همبستگی آنها با رشد و پراکنش گز شاهی، اقدام به پهنه بندی اراضی شور و قلیایی و پراکنش این گونه گیاهی نمودیم . در این راستا با بکارگیری ابزارهای سنجش از دور و تصاویر ماهواره ای، لایه های موردنظر فراهم شد و با استفاده از نرم افزارهای GIS ، داده های جغرافیایی و مکانی و نیز مولفه های درنظر گرفته شده، مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفته شد .

کلیدواژه ها

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.