ارزیابی نقش تغییرات اقلیم بر دبی قنوات و تاثیر آن برمحیط زیست با استفاده ازGIS

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: سومین کنفرانس برنامه ریزی و مدیریت محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: ESPME03_790
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 691
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیرحسین حلبیان

استادیار،گروه جغرافیا، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

علیرضا دهقان پورفرشاه

استادیار،گروه جغرافیا، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

محسن عزیزی

دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشگاه پیام نور مرکز آران وبیدگل

چکیده

قنات یا کاریز از شگفت انگیزترین کارهای دسته جمعی تاریخ بشری است که برای آ برسانی به مناطق کم آب و تامین آب شرب انسان، دام و زراعت و با کار گروهی و مدیریت و برنامه ریزی به وجود آمده است. در شرایط موجود با عنایت به روند رو به تزاید جمعیت ، توسعه فعالیت های کشاورزی ، صنعتی و افزایش نیاز به آب، بهره برداری بی رویه و غیر اصولی از یک سو و وقوع خشکسالی ها، نوسانات آب و هوایی از دیگر سو،اثرات زیان بارزیست محیطی راباعث شده است. شناخت پتانسیل آبی هر منطقه جهت تصمیم گیری در حفاظت و استفاده بهینه از منابع آب، ضروری است.دراین مقاله سعی شده ابتدا باکمک داده های بارش هواشناسی (1368-1388) وبااستفاده ازنرم افزار minitabمیانگین متحرک سه ساله وپنج ساله وتوزیع سری بارش راتعیین سپس بانرم افزارGlobal mapper, GISپهنه بندی میزان دبی قنوات بخش کوه سرخ شهرستان کاشمر براثرتغییرات اقلیمی درفاصله زمانی (87 -81- 74 )انجام گیرد.باتوجه به خشکسالی های اخیر اکثرقنوات خشک یابامیزان آبدهی کم مواجه شده استکه نتیجه آن نابودی زمین های کشاورزی و پوشش گیاهی خاص منطقه، حیات وحش جانوری کم یاب مناطق خشک و نیمه خشک و مهاجرت روستاییان به شهرشده است. بنابراین وظیفه ملی تمام دست اندکاران این مرزو بوم است که در حفظ و نگهداری این شاهکار اصیل ایرانی کوشش نمایند.

کلیدواژه ها

تغییر اقلیم،GIS، قنوات، مهاجرت روستائی، محیط زیست

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.