آمایش زمین با استفاده از مدل های تصمیم گیری در بخشی از اراضی کلیبر (آذربایجان شرقی)

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: سومین کنفرانس برنامه ریزی و مدیریت محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: ESPME03_428
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 833
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مسلم ثروتی

دانشجوی دکتری علوم خاک، دانشگاه تبریز،

حسین بیرامی

دانشجوی دکتری علوم خاک، دانشگاه تبریز،

حسن محمدی

دانشجوی کارشناسی ارشد علوم خاک، دانشگاه شاهد تهران،

مریم قبله

دانشجوی کارشناسی ارشد علوم خاک، دانشگاه تبریز،

چکیده

ارزیابی اراضی و تعیین تناسب آنها برای تیپ بهره­وری خاص یکی از روش­های مدیریت و توسعه کشاورزی پایدار بوده که مدیران و برنامه­ریزان را قادر می­سازند ضمن برنامه­ریزی برای افزایش تولید، استفاده بهینه و مستمر از اراضی را نیز برای آینده لحاظ نمایند. هدف از این تحقیق استفاده از مدل­های تصمیم­گیری Terraza، Cervatanaو Almagra در محیط میکرولیز و تولید نقشه­­های زمین مرجع شده با استفاده از تکنیک GIS به منظور آمایش زمین در منطقه­ای به وسعت 837 هکتار واقع در عرض´12°39تا ´14°39شمالی و طول´15°47تا ´25°47شرقی است. بر اساس پارامترهای موثر در هر مدل، به­ترتیب محدودیت­های بیو اقلیمی، کلاس­های قابلیت یا استعداد و ارزیابی کیفی اراضی توسط مدل­های فوق­الذکر تعیین شدند و نتایج مدل Terraza نشان داد که کشت دیم همه تیپ­های بهره­وری مورد مطالعه (آفتابگردان و ذرت) امکان­پذیر نمی­باشد. همچنین رعایت برخی توصیه­های مدیریتی مانند تعیین زمان حساس گیاه به آب آبیاری موجب صرفه­جویی در مصرف آب بدون هرگونه تأثیر منفی در میزان عملکرد سالانه محصول می­شود. بر اساس نتایج مدل Cervatana حدود 90 درصد اراضی به عنوان اراضی خوب تا عالی تشخیص داده شدند. در ادامه مراحل ارزیابی جهت حفاظت خاک، اراضی غیرمستعد کشاورزی برای احداث جنگل و مرتع معرفی شدند. بنابراین ارزیابی کیفی تناسب اراضی مستعد با استفاده از مدل Almagra نشان داد که به­ترتیب 31/13، 99/32، 28/43 و 42/10درصد اراضی برای محصولات مورد مطالعه به دلیل محدودیت­های بافت، کربنات، شوری، قلائیت و توپوگرافی به­ترتیب در کلاس­های نامناسب (S4) نسبتا مناسب (S3)،مناسب (S2)،عالی (S1)قرار می­گیرند.

کلیدواژه ها

آمایش زمین، کشاورزی پایدار، مدل­های تصمیم­گیری، میکرولیز

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.