تطبیق مقدار آب مصرفی هندوانه برآورد شده از سامانه نیاز آب با مقادیر آب کاربردی مزرعه ای

  • سال انتشار: 1404
  • محل انتشار: مجله تحقیقات آب و خاک ایران، دوره: 56، شماره: 7
  • کد COI اختصاصی: JR_IJSWR-56-7_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 40
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نیاز علی ابراهیمی پاک*

دانشیار بخش آبیاری و فیزیک خاک، موسسه تحقیقات خاک و آب، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

آرش تافته

استادیار، بخش آبیاری و فیزیک خاک، موسسه تحقیقات خاک و آب، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

فریبرز عباسی

استادبخش آبیاری و زهکشی ، موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی ، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

جواد باغانی

دانشیار بخش آبیاری و زهکشی ، موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی ، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

چکیده

هدف از این پژوهش، مقایسه مقدارآب مصرفی هندوانه برآورد شده ازسامانه نیاز  آب با نتایج آب کاربردی اندازه گیری شده مزرعه ای و عملکرد هندوانه تحت مدیریت کشاورزان در ۱۴۶ نقطه در سطح ۲۸ شهرستان در ۹ استان کشور در سال۱۳۹۶ و هم چنین تعیین بهره وری آب آبیاری هندوانه بود. نتایج نشان داد که میانگین مقدار آب مصرفی هندوانه به روش قطره ای در اندازه گیری مزرعه ای و سامانه نیازآب به ترتیب برابر با ۴۵۴۸  و ۴۱۰۵ مترمکعب در هکتار و به روش آبیاری سطحی مقدار آب کاربردی هندوانه در اندازه گیری مزرعه ای و سامانه نیاز آب به ترتیب برابر با ۴۵۱۲ و ۴۹۵۴ مترمکعب در هکتار شد. میانگین عملکرد هندوانه در روش آبیاری قطره ای در اندازه گیری مزرعه ای و سامانه نیاز آب به ترتیب برابر با ۴۳۱۱۴ و۴۱۷۶۰ کیلوگرم در هکتار بود و میانگین عملکرد هندوانه در روش آبیاری سطحی در اندازه گیری مزرعه ای و سامانه نیاز آب به ترتیب برابر با ۳۲۷۰۱ و ۳۱۳۶۲ کیلوگرم در هکتار شد. میانگین بهره وری آب مصرفی هندوانه در روش آبیاری قطره ای با اندازه گیری مزرعه ای و سامانه نیاز آب برابر۷/۱۰ و ۵/۱۰ کیلوگرم بر مترمکعب شد. نتایج نشان داد که سامانه نیاز آب با ریشه میانگین خطای نرمال ۱۱ درصد و ضریب توافق ۹۵/۰مقدار آب آبیاری هندوانه را در مقیاس شهرستان برآورد می نماید. مقادیر ضریب کارایی مدل نشان می دهد که مدل نتایج قابل قبولی را در تعیین مقدار آب آبیاری و بهره وری آب هندوانه در سطح مزارع کشور ارائه می نماید. ازاین رو، می توان از سامانه نیاز آب در برآورد حجم مورد نیاز برای آبیاری هندوانه در سطح کلان کشور و هم چنین در مزرعه بهره برد.

کلیدواژه ها

سامانه نیاز آب, آب مصرفی هندوانه, روش آبیاری, آب کاربردی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.