اثرات زیست محیطی میکروتوپوگرافی پیت و ماند بر تغییرپذیری عوامل کنترل کننده مهم ترین گازهای گلخانه ای

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: سومین کنفرانس برنامه ریزی و مدیریت محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: ESPME03_301
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 854
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سکینه ملائی دارابی

دانشجوی کارشناسی ارشد جنگلداری، دانشکده منابع طبیعی نور، دانشگاه تربیت مدرس

یحیی کوچ

استادیار گروه جنگلداری، دانشکده منابع طبیعی نور، دانشگاه تربیت مدرس

سید محسن حسینی

استاد گروه جنگلداری، دانشکده منابع طبیعی نور، دانشگاه تربیت مدرس

چکیده

گرمایش جهانی زمین، نتیجه افزایش انتشار گازهای گلخانه ای است که به صورت طبیعی و یا توسط فعالیت های انسانی به اتمسفر وارد می شود. دی اکسید کربن (CO2)، متان (CH4) و نیتروز اکسید (N2O) به ترتیب مهم ترین گازهای گلخانه ای مؤثر بر گرمایش جهانی زمین شناخته شده اند که متاٌثر از ذخایر کربن و نیتروژن خاک می باشند. ریشه کن شدن درختان و تشکیل میکروتوپوگرافی پیت و ماند منجر به تغییرپذیری مقادیر ترسیب کربن و نیتروژن خاک می گردد. با هدف بررسی تغییرپذیری عوامل کنترل کننده گازهای گلخانه ای (کربن و نیتروژن)، تعداد 20 درخت ریشه کن شده از گونه راش در جنگل دارابکلای ساری انتخاب شد. سن پیت و ماند معادل سن خشکه دار در نظر گرفته شد و بر این اساس از هر درجه سنی (درجه پوسیدگی 1 با سن کمتر از 5 سال، درجه پوسیدگی 2 با سن بین 10- 5 سال، درجه پوسیدگی 3 با سن بین 15 - 10 سال و درجه پوسیدگی 4 با سن بیش از 15 سال) پنج درخت افتاده مد نظر قرار گرفت. نمونه های خاک از سه میکروسایت بالای ماند، ته پیت و زیر تاج پوشش بسته و از دو عمق 15 - 0 و 30 - 15 سانتی متری گرفته شد. نتایج حاکی از آنست که میکروسایت پیت و لایه بالایی خاک مقادیر بیشتری از کربن و نیتروژن را در خود ترسیب داده اند. با گذشت زمان، قابلیت ذخیره سازی کربن و نیتروژن خاک توسط پیت و ماندها افزایش می یابد. نتایج این بررسی می تواند در ارزیابی و مدیریت اکوسیستم های جنگلی باد افتاده مورد توجه قرار گیرد.

کلیدواژه ها

جنگل طبیعی، درخت ریشه کن شده، خاک، ترسیب کربن، ترسیب نیتروژن

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.