بررسی تاثیرات النینو بر محیط زیست دریایی

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: سومین کنفرانس برنامه ریزی و مدیریت محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: ESPME03_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1251
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرزاد ستوهیان

استادیار، صومعه سرا-دانشکده منابع طبیعی دانشگاه گیلان-گروه محیط زیست

محسن رنجبران

دانش آموخته کارشناسی ارشد جغرافیا واحد تهران مرکز

سعید شریفی

دانش آموخته کارشناسی محیط زیست-دانشگاه گیلان

چکیده

النینو پدیده ایست که به آشفتگی سیستم جو اطلاق گردیده و بیشتر در سواحل غربی امریکای جنوبی نزدیک به خط استوا اتفاق می افتد. اثرات این پدیده بر محیط زیست کاملا آشکار می باشد. سیلابهای شدید و طغیان رودخانه ها که حتی اثرات آن در مناطق شمالی ایران نیز مشاهده شده است از جمله آثار و شواهد این پدیده می باشد. با استفاده از شواهد زمین شناسی و بررسی رخساره های رسوبی می توانیم وقوع این پدیده را حتی در دوران های گذشته اثبات نماییم. دانشمندان با بررسی آثار فرسایشی ناشی از بارانهای بسیار شدید در لایه های رسوبی علایمی از النینو را یافتند که مربوط به 15000 سال قبل بود. همچنین بر اساس مشاهدات زمین شناسی چنین استنباط گردید که سواحل پرو حداقل از 13000 سال قبل دستخوش النینو بوده است.اثرات وقوع النینو در وضعیت اقلیمی ایران در یک محدوده زمانی حدود 30 سال مورد بررسی دقیق قرار گرفته و مشخص گردیده که 6 رویداد النینو در ایران به وقوع پیوسته است. از این مطالعات چنین نتیجه گرفته شده که در سال بعد از رویداد النینو کل ایران به استثناء بعضی مناطق کشور دارای میانگین دمای بالاتر از میانگین 30 ساله و بارندگی کمتر از میانگین 30 ساله داشته است.در اثر پدیده النینو مواد مغذی از عمق آب به سطح نمی آیند و تولید فیتو پلانکتون ها در سطح وسیعی کاهش می یابد. جوامع زئوپلانکتونها نیز چون مستقیما از انها تغذیه می نمایند محدود شده و در نتیجه صید ماهیان به میزان زیادی کاهش می یابد.

کلیدواژه ها

النینو، محیط زیست، دریا، اقلیم، شواهد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.