قدرت های بزرگ و چپاول در منطقه غرب آسیا

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: همایش ملی ژئوپلیتیک جنوب غرب آسیا؛مسائل تحولات و چشم انداز
  • کد COI اختصاصی: GSWA01_076
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 842
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدحسین سلحشور

فوق لیسانس علوم سیاسی و دانشجوی رشته حقوق دانشگاه پیام نور

چکیده

به نظر می رسد منطقه غرب آسیا و خلیج فارس که در طول چند دهه گذشته مهمترین منطقه جهان بوده است در قرن حاضر نیز همچنان در سیاست های بین المللی نقش مهمی خواهد داشت. دلایل زیادی برای اهمیت خلیج فارس تنگه هرمز وجود دارد بویژه آنکه ذخایر عظیمی از نفت و گاز جهان در کشور های صاحلی و درون خلیج فارس نهفته و تمرکز یافته است به عبارت دیگر در افق تامین نیاز های نفت و گاز جهان منطقه دیگری به غنای خلیج فارس و ارزش تنگه هرمز وجود ندارد تا بتواند انرژی کشورهای دنیا بویژه قدرت های صنعتی را در قرن حاضر تامین کند این موضوع به اندازه ای مهم است که اگر بر اثر حوادثی نظیر جنگ، انقلاب و شورش این منطقه نتوانند به صدور نفت و گاز خود ادامه دهد. فشار کشورهای مصرف کننده انرژی در سطح بین المللی سبب خواهد شد تا صحنه خلیج فارس و تنگه هرمز را به گونه ای تنظیم نمایند که به جریان تولید و عبور انرژی اختلال جدی وارد نیاید و به منافع اساسی ایشان لطمه چندانی نخورد مثل جنگ عراق و کویت بنابر یک راهبرد بین المللی که قدرت جهانی را در اختیار کسانی می داند که بر منابع و خطوط انرژی تسلط داشته باشند قدرت های فرامنطقه ای برای بسط سلطه خود بر این منطقه در حال رقابت هستند این رقابت از امپراتوری بریتانیا آغاز شد و امروز نیز توسط قدرت هایی چون آمریکا اروپا، روسیه، چین، هند و... ادامه دارد مقاله حاضر با استفاده از روش پژوهشی و استنادی به بررسی نقش و آثار مخرب قدرت های فرامنطقه ای در خلیج فارس و تنگه هرمز پرداخته و مهمترین نتایج حاصل از آن جمله: جنگ و خونریزی، تفرقه و گسست وحدت ملت ها خود فروختگی حکام مستبد منطقه، چپاول نفت و گاز ملت ها و... را مورد واکاری قرار داده است.

کلیدواژه ها

خلیج فارس، تنگه هرمز، استکبار جهانی، نفت و گاز، جنگ و خونریزی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.