بررسی طوفان های مولد گردوغبار از طریق رسم گل طوفان در رخساره های فرسایشی شمال اردکان

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: سومین همایش ملی فرسایش بادی و طوفان های گردو غبار
  • کد COI اختصاصی: ISADMC03_087
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1198
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

منیرالسادات طباطبایی زاده

دانش آموخته کارشناسی ارشد مدیریت بیابان، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی یزد

علی بمان میرجلیلی

محقق پژوهشی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی یزد

محمدرضا فاضل پور عقدایی

دانشجوی دکتری آبخیزداری، دانشگاه یزد

چکیده

آلودگی هوا به واسطه طوفان های گرد و غبار یکی از مهم ترین عوامل آلوده کننده هوا در کشور ایران و کشورهای همسایه طی چند سال اخیر بوده است. به طوری که این طوفان ها خسارات مالی و جانی زیادی به همراه داشته اند. مطالعه بادها و شناسایی آن ها به خصوص از طریق رسم گلبادها به عنوان یکی از روش های موثر برای مهار اثرات سوء بادها و اتخاذ تدابیر مناسب در مواجه با آن ها قدمتی طولانی دارد اما درصد زیادی از بادهایی که در رسم گلباد‌ها نقش دارند، در عمل نقشی در تولید طوفان و گرد و خاک ندارند چرا که بادهای طوفان زا و مولد گرد و خاک به سرعتی بیش از سرعت آستانه، جهت برداشت و حمل ذرات غبار و به تبع آن ایجاد گرد و خاک، نیاز دارند. به منظور رفع مشکل مذکور و تحلیل دقیق تر بادهای مولد طوفان های گرد و خاک، نمودار دیگری با عنوان گل طوفان تعریف و مورد بررسی قرار گرفته است که قادر است فراوانی بادهای با شرایط گرد و خاک و غبارناکی را بهتر از گلباد نشان دهد. دشت یزد–اردکان یکی از مناطق خشک و نیمه خشک بوده که با توجه به اقلیم و موقعیت این منطقه مستعد برای فرسایش بادی می باشد. در این تحقیق پس از مشخص شدن سرعت آستانه برای هر یک از رخساره ها، گل طوفان مربوط به هر یک از آن ها تهیه شد نتایج نشان می دهد که بادهای با جهت شمال غربی اصلی ترین بادهای موثر در شکل گیری طوفان های گردو خاک و به تبع آن فرسایش بادی در منطقه است.

کلیدواژه ها

آلودگی هوا؛ طوفان؛ گرد و غبار؛ گلباد؛ گل طوفان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.