بررسی واکنش های رشدی در گیاه اسکنبیل(Calligonum Comosum) به رسوب ماسه بادی

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: سومین همایش ملی فرسایش بادی و طوفان های گردو غبار
  • کد COI اختصاصی: ISADMC03_060
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1245
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عصمت جعفری

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی منابع طبیعی- مدیریت مناطق خشک، دانشگاه یزد

اصغر مصلح آرانی

دانشیار دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه یزد

سکینه صبوری

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی منابع طبیعی (مدیریت مناطق خشک)، دانشگاه یزد

چکیده

اسکنبیل Calligonum comosumیک گونه با تراکم زیاد در مناطق خشک می باشد، که با توجه به ریشه دوانی این گونه در رسوبات ماسه بادی جهت تثبیت تپه های ماسه ای مورد تأکید قرار گرفته است. تجمع ماسه بادی ها در اطراف و داخل این گیاه موجب تشکیل پدیده­ای بنام نبکا می گردد. نبکاها همانند فیلتر عمل کرده و گونه­های کم مقاومت را حذف و فراوانی نسبی گونه های مقاوم و وابسته به شن را افزایش می­دهد. به منظور درک فرایندها و مکانیسم های رشد گونه اسکنبیل در رسوب ماسه بادی، تأثیر پنچ تیمار دفن (یک گونه شاهد که دفن نشده، دفن 3/1 ارتفاع گیاه، دفن 2/1 ارتفاع گیاه، دفن 4/3 ارتفاع گیاه، دفن کامل) در شش تکرار بر روی رشد طول ساقه و تعداد شاخه گیاه مورد بررسی قرار دادیم. نتایج نشان داد که هر یک از پنچ تیمار دفن به طور معنی داری ارتفاع ساقه و تعداد شاخه ها را تحت تأثیر قرار می دهد. ارتفاع گیاه، بیومس کل و تعدادی از شاخه ها به طور معنی داری با تیمارهای دفنی افزایش یافت، و این افزایش در تیمار دفن 2/1و4/3و 3/1 بیشترین مقدار را شامل می شود و در نهال های شاهد و کامل با رشد اندک کم ترین تولید بیومس کل را دارد. این آزمایش با توجه به یکسان بودن شرایط محیطی و اعمال یکسان فاکتور هایی مانند رطوبت انجام شد تا نتیجه کار دقیق باشد. با توجه به نتایج به دست آمده بازخورد مثبتی بین رابطه ی رسوبگذاری و رشد گونه اسکنبیل وجود دارد به طوری که ما در برخی از تکرارهای تیمار دفن 4/3 شاهد ریشه های نا بجا بودیم. بنابراین اسکنبیل به عنوان یکی از گیاهان تثبیت کننده ماسه بادی می تواند مورد توجه قرار گیرد.

کلیدواژه ها

اسکنبیل؛ نبکا؛ ماسه بادی؛ تثبیت کننده

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.