بررسی پتانسیل خورندگی و رسوب گذاری در شبکه توزیع آب شرب شهری: مطالعه موردی در شهرستان خوی، ایران

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: شانزدهمین همایش ملی بهداشت محیط ایران
  • کد COI اختصاصی: NCEH16_168
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1170
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرزانه بقال اصغری

کارشناس ارشد مهندسی بهداشت محیط، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، دانشکده پرستاری و بهداشت خوی

رضا دهقانزاده ریحانی

دکترای بهداشت محیط، استادیار دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تبریز

بایرام هاشم زاده

کارشناس ارشد مهندسی بهداشت محیط، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، دانشکده پرستاری و بهداشت خوی

غلامحسن صفری

کارشناس مهندسی بهداشت محیط، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه

چکیده

مقدمه و اهمیت موضوع: وقوع پدیده های خوردگی و رسوب گذاری در شبکه های آب شرب یکی از پیچیده ترین و پرهزینه ترین مشکلات بوده که باعث آسیبهای اقتصادی و بهداشتی در شبکه توزیع آب شده و می تواند بر سلامتی و پذیرش عمومی آب آشامیدنی تاثیرگذار باشد .این مطالعه با هدف تعیین پتانسیل خورندگی و رسوب گذاری و همچنین آنالیز کیفیت میکروبی آب آشامیدنی شهر خوی انجام گرفت.مواد و روشها: در این مطالعه جهت تعیین کیفیت شیمیایی و میکروبی آب شرب، نمونه ها از شیرهای برداشت عمومی به حجم 3-2 لیتر به روش استاندارد برداشت و آنالیز شد. پتانسیل خورندگی و رسوب گذاری با استفاده از شاخص های لانژلیه، رایزنر، خوردگی(تهاجمی، پوکوریوس و لارسون با تعیین پارامترهایpH ، درجه حرارت، سختی، قلیائیت، کل جامدات محلول، هدایت الکتریکی، سولفات وکلراید انجام گرفت. در این مطالعه نمونه ها از نظر آلودگی میکروبی به وسیله شاخص های میکروبی کلیفرم کل وگرماپای و همچنین شمارش بشقابی باکتریهای هتروتروفیک (HPC) با روش استاندارد بررسی شدند.نتایج و بحث: بر اساس محاسبات انجام شده برای شاخص های لانژلیه، رایزنر، پوکوریوس، تهاجمی و لارسون، میانگین این شاخصها به ترتیب برابر 0.2± 0.4- ، 0.3±8 ، 0.2±8.5 ، 0.2± 12 و0.1± 0.3 می باشد. بر اساس شاخص های لانژلیه، رایزنر و پوکوریوس، آب آشامیدنی شهر خوی دارای پتانسیل خورندگی بوده و براساس مقادیر عددی حساب شده برای اندیس تهاجمی، 71% نمونه ها دارای پتانسیل خورندگی پایین و 29% نمونه ها دارای پتانسیل خورندگی متوسط و همچنین بر اساس اندیس لارسون بیش از 90% نمونه ها دارای پتانسیل خورندگی پایین گزارش شد. آزمون آماری پیرسون نشان داد که ارتباط معنی داری بین هیچ کدام از پارامترهای دخیل در محاسبه اندیسها با میزان اندیسها وجود ندارد. میانگین کلر باقیمانده در آب شرب0.22± 0.42 میلی گرم در لیتر، میانگین کلیفرم کل در بیش از 97 درصد نمونه ها کمتر از 2.2 و میزان کلیفرم گرماپای 0 در 100 میلی لیتر نمونه بود. مقادیرHPC نمونه ها ی آب شرب از cfu/ml0 تا cfu/ml60 متغیر بوده که بطور میانگین cfu/ml16 گزارش شد و ارتباط معنی داری بین میزان شاخص های خورندگی با مقادیر MPN وHPC نمونه ها مشاهده نشد. نتیجه گیری: محاسبه شاخص ها بیانگر نامتعادل بودن کیفیت شیمیایی آب بوده که باعث خوردگی در سیستمهای آبرسانی و سایر تاسیسات خواهد شد. به همین منظور لازم است برنامه ریزی مناسبی جهت متعادل سازی کیفیت آب در این منطقه انجام گیرد تا از آسیبهای اقتصادی آن جلوگیری گردد.

کلیدواژه ها

آب، خورندگی، رسوب گذاری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.