بررسی روش های جداسازی نیتروژن از گاز طبیعی پالایشگاه فجر

  • سال انتشار: 1384
  • محل انتشار: دهمین کنگره ملی مهندسی شیمی ایران
  • کد COI اختصاصی: NICEC10_367
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 7082
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی احمدپور

دانشگاه فردوسی مشهد، گروه مهندسی شیمی

اکبر شاهسوند

دانشگاه فردوسی مشهد، گروه مهندسی شیمی

چکیده

میزان نیتروژن موجود در گاز طبیعی ایران بین۵ / ۰ تا ۱۱ درصد متغیر می باشد . با توجه به اثرات جنبی که وجود نیتروژن همراه گاز بر روی ارزش حرارتی سوخت، اندازه خطوط انتقال و ظرفیت ایستگاه های تقویت فشار گاز دارد، معمولا نسبت به زدودن نیتروژن از گاز طبیعی با غلظت بیش از %٤ در شدت جریان های بالا اقدام می گردد . برای نیل به این هدف عمدتا از فرآیندهای سرد سازی، جذب سطحی، غشایی و جذب در حلال های مایع استفاده می شود . هر یک از روش های جداسازی فوق در محدوده خاصی از حیث شدت جریان و میزان نیتروژن موجود در گاز دارای مزیت اقتصادی بوده و کاربرد ویژه خود را دارند . با توجه به بالا بودن هزینه های فرآیند جذب سطحی و عدم کاربرد روش جذب در مقیاس صنعتی، در این مقاله ضمن بررسی اجمالی تمامی روش ها، نسبت به انجام بررسی کامل فنی – اقتصادی فرآیندهای سردسازی و غشایی اقدام گردیده است علیرغم اینکه جداسازی نیتروژن باعث صرفه جویی قابل توجهی در افزایش ظرفیت انتقال گاز و توان کمپرسورهای واحد های تقویت فشارخط لوله انتقال گاز می گردد، لیکن به دلیل کم بودن نسبی میزان نیتروژن موجود در گاز طبیعی کشورمان و همچنین حجم بالای سرمایه گذاری مورد نیاز، در شرایط فعلی هیچیک از روش های جداسازی فوق دارای توجیه اقتصادی نمی باشند

کلیدواژه ها

نیتروژن زدایی، گاز طبیعی، خطوط انتقال، روش های جداسازی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.