ارزیابی خشکسالی هیدرولوژیکی بر اساس دبی متوسط سالانه (مطالعه موردی: ایستگاه تنگ سیاب شهرستان کوهدشت

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: اولین کنفرانس ملی هیدرولوژی مناطق نیمه خشک
  • کد COI اختصاصی: KSAHC01_019
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1145
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ناصر طهماسبی پور

استادیار دانشکده کشاورزی دانشگاه لرستان

صحبت اله سهرابی

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی آبخیزداری ، دانشگاه لرستان

چکیده

از دیدگاه هیدرولوژی، خشکسالی زمانی اتفاق می افتد که سطح تراز آب های سطحی و زیر زمینی از حد نرمال پایین تر باشد. این نوع خشکسالی را خشکسالی هیدرولوژیکی گویند. در این تحقیق با استفاده از آمار دبی متوسط سالانه ایستگاه تنگ سیاب شهرستان کوهدشت در یک دوره 37 ساله برای تحلیل داده های هیدرومتری وتعیین سال های مرطوب و خشک مورد استفاده قرار گرفت. برای این کار از نرم افزارEasyfit5.5 استفاده گردید و داده های جریان متوسط سالانه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و از بین 57 توزیع آماری بر اساس روش kolmogorov simirnov توزیع آماری weibull کمترین خطا و بهترین برازش را با داده ها نشان داد. سپس با استفاده از این توزیع سال های مورد بررسی به 7 طبقه خیلی خشک تا خیلی مرطوب دسته بندی شدند. در طول دوره آماری فراوانی سال های خیلی خشک 3 سال، خشک 5 سال، نیمه خشک 6 سال، متوسط 7 سال، نیمه مرطوب 5 سال، مرطوب 7 سال، خیلی مرطوب 3سال تعیین گردیده است به عبارتی دیگر فراوانی نسبی هریک از سال های موردبرسی به ترتیب 1/8، 51/13، 21/16، 91/18، 51/13، 91/18و 1/8 درصد بوده است. با جمع بندی نتایج حاصل، می توان گفت در منطقه تحقیق ، مجموع احتمال وقوع خشکسالی ها یعنی جمع احتمال وقوع سال های خیلی خشک، خشک و نیمه خشک برابر 82/38 در صد ولی مجموع احتمال وقوع سال های مرطوب یعنی جمع احتمال وقوع سال های خیلی مرطوب، مرطوب و نیمه مرطوب برابر 52/40 درصد می باشد. مابقی موارد یعنی 91/18 درصد سال ها دارای وضعیت متوسط هستند بنابراین ، کمترین احتمال وقوع مربوط به وضعیت خیلی مرطوب وخیلی خشک است و بیشترین احتمال وقوع مربوط یه وضعیت متوسط است.

کلیدواژه ها

خشکسالی هیدرولوژیکی ، دبی متوسط ، توزیع آماری ، Easyfit 5.5

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.