تاثیر اندازه حفرات تاج پوشش بر تنوع گونههای علفی در یک جنگل مدیریت شده

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: دومین همایش ملی حفاظت وبرنامه ریزی محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: NATURE02_520
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 867
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شمیم امینی

دانشجوی کارشناسی ارشد جنگلداری، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

سیدمحمد حجتی

استادیار، گروه جنگلداری، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری.

حمید جلیلوند

دانشیار، گروه جنگلداری، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری.

اسداله متاجی

دانشیار، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران.

چکیده

بمنظور بررسی تاثیر اندازه حفرات تاج پوشش بر تنوع گونه های علفی در یک جنگل تحت مدیریت، تنوع زیستی پوشش علفی کف جنگل در کلاسههای مختلف سطح حفرات تاجپوشش مورد مقایسه قرارگرفت. منطقه مورد مطالعه به مساحت تقریبی 70 هکتار درقطعه شماره 11 از سری دو طرح جنگلداری خلیلمحله – عباسآباد در حوزه آبخیز شماره 78 واقع شده است. برای انجام این تحقیق تعداد 31 حفره در چهار کلاسه سطح شامل: کوچک (کمتر از 150 متر مربع) ، متوسط ( 150 تا 300 متر مربع) ، بزرگ ( 300 تا 450 متر مربع) و خیلیبزرگ (بیشتر از 450 متر مربع) با حداقل چهار تکرار در هر کلاسه بررسی شد. تنوع زیستی پوشش علفی هر حفره،در پنج قطعه نمونه فرعی به تفکیک گونه و بر حسب درصد پوشش محاسبه شد. جهت ارزیابی تنوع زیستی، شاخصهای غنای گونهای مارگالف و منهنیک، تنوع گونهای سیمپسون و شانون – وینر و یکنواختی اکوییتبیلیتی و شانون با کمک نرمافزارPAST محاسبه شد. نتایج این بررسی نشان داد که شاخصهای یکنواختی و تنوع گونهای در بین حفرات با اندازه متفاوت، در سطح 5 درصد دارای تفاوت معنیدار بوده است. برای شاخصهای غنا بین حفرات با اندازههای متفاوت، در سطح 5 درصد تفاوت معنیداری یافت نشد. با توجه به نتایج بدستآمده از این تحقیق، پیشنهاد میشود که حفرات با سطح کوچک (کمتر از 150 مترمربع) بهترین سطح حفرات تاجپوشش هستند که پس از بهرهبرداری به نحو مناسب موجب حفاظت از تنوعزیستی توده می گردد

کلیدواژه ها

حفرات تاج پوشش، گونه های علفی، تنوع گونه ای، غنا، یکنواختی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.