ارزیابی پتانسیل گیاه پالایی سرب، نیکل و کادمیوم توسط گیاهان Alyssum minus و sophora sp در شرایط درون شیشه ای
- سال انتشار: 1392
- محل انتشار: اولین همایش ملی و نمایشگاه تخصصی محیط زیست، انرژی و صنعت پاک
- کد COI اختصاصی: EECICO01_119
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 1501
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشد بیوتکنولوژی کشاورزی، دانشگاه زنجان
چکیده
فلزات سنگین از جمله سرب، نیکل و کادمیوم مهمترین آلاینده های زیست محیطی در ایران می باشند. گیاه پالایی با بکارگیری توانمندیهای گیاهی در پالایش محیط، یکی از ارزان ترین روش های سازگار با محیط زیست است. در این پژوهش ابتدا آزمایشی در رابطه با اثرات فلزات سنگین سرب، نیکل و کادمیوم در سه سطح ( 5، 50، 250 میلی گرم در کیلوگرم) بر جوانه زنی و شاخص های رشدی در شرایط درون شیشه ای در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار انجام شد. سپس میزان جذب عناصر فوق در نمونه های گیاهی توسط دستگاه جذب اتمی تعیین شد. در این مطالعه، مقاومت گیاهان به فلزات سنگین نشان داد که در گیاه Alyssum minus در غلظت 250 میلی گرم در کیلوگرم سمیت حاصل از نیکل و کادمیوم بیشتر از فلز سرب بوده است و درصد رشد پایین این گیاه در غلظت مذکور ناشی از اثر سمی فلز نیکل و کادمیوم می باشد. در گیاه sp Sophora بیشترین درصد رشد از غلظت 5 میلی گرم در کیلوگرم فلز سرب و کمترین میزان آن از غلظت 250 میلی گرم در کیلوگرم فلز کادمیوم حاصل شد. گیاهچه های Alyssum minus پس از برداشت در غلظت 250 میلی گرم در کیلوگرم سرب به مقدار29200 و 3100 mg kg-1 سرب و همچنین در غلظت 50 میلی گرم در کیلوگرم سرب به میزان 23833 و1223 mg kg-1 سرب و در غلظت 50 میلی گرم در کیلوگرم کادمیوم به میزان 1125 و 1100 mg kg-1 کادمیوم و در غلظت 50 میلی گرم در کیلوگرم نیکل به مقدار 9000و 1250 1mg kg- نیکل، به ترتیب در ریشه و اندام هوایی جذب کردند. در گیاه sophora sp بیشترین فلز تجمع یافته در ریشه، کادمیوم و سرب بوده و در اندام هوایی آن نیکل بیشترین تجمع را داشته است. با توجه به نتایج این آزمایش درگیاه Alyssum minus بیشترین میزان تجمع نیکل در ریشه مشاهده شده و ضریب انتقال از ریشه به اندام هوایی بیشترین میزان است.. این گیاه می تواند به عنوان گیاه بیش اندوز سرب و کادمیوم مطرح شود و به دلیل بومی بودن و شرایط سازگاری این دو گیاه در ایران ،گزینه مناسبی برای کاربرد در روش گیاه پالایی باشد.کلیدواژه ها
بیش اندوز، سرب، قدومه، صفورا، کادمیوم، کشت بافت، نیکلمقالات مرتبط جدید
- استفاده از مواد دوست دار محیطزیست بهعنوان جایگزین برای صنعت بستهبندی مواد غذایی
- مروری بر کاربرد چارچوبهای فلزی-آلی در جذب دیاکسید کربن
- کنترل بهینه یک مدل دینامیکی امکانات و تسهیلات گردشگری در جهت توسعه پایدار مبتنی بر تاثیرات عوامل محیطی
- بررسی موانع پیاده سازی استانداردهایISO با تاکید بر مدیریت سبز با استفاده از شبکههای عصبی عمیق کانولوشن
- استخراج رمزارز و چالش های آلودگی محیط زیست
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.