تاثیر جهانی شدن بر شهرهای ایرانی – اسلامی (نمونه موردی بازار تبریز منطقه ۸)
- سال انتشار: 1404
- محل انتشار: دوازدهمین کنفرانس بین المللی ایده های راهبردی در معماری، عمران و شهرسازی ایران
- کد COI اختصاصی: IDEACONF12_042
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 26
نویسندگان
دانشجوی دکتری رشته برنامه ریزی شهری، گروه برنامه ریزی شهری و منطقه ای، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
دانشیار گروه برنامه ریزی شهری و منطقه ای، دانشکده علوم انسانی و برنامه ریزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
چکیده
با گسترش جهانی شدن، ساختار و هویت شهرهای تاریخی به ویژه بازارهای سنتی در معرض دگرگونی های چشمگیر قرار گرفته اند. بازار تبریز به عنوان یکی از نمونه های برجسته فضاهای شهری ایرانی-اسلامی نیز از این تحولات مستثنا نبوده است. تحقیق حاضر با هدف شناسایی تاثیر جهانی شدن بر ساختار کالبدی، عملکرد اجتماعی، هویت فرهنگی و اقتصاد بومی بازار تاریخی تبریز انجام شده است. پرسش اصلی این است که جهانی شدن چگونه به صورت مستقیم یا غیرمستقیم، این ابعاد را دستخوش تغییر کرده است. اهمیت این موضوع از آن جهت است که بازار تبریز یکی از نمادهای هویت شهری و فرهنگی ایران محسوب می شود و بررسی تحولات آن می تواند الگویی برای سیاستگذاری در سایر بافتهای تاریخی فراهم آورد. مطالعه به روش کیفی و از طریق تکنیک دلفی در سه مرحله و با مشارکت ۱۵ نفر از خبرگان حوزه های معماری، شهرسازی و جامعه شناسی شهری انجام شد. ابتدا شاخص های تاثیر جهانی شدن استخراج، سپس میزان توافق خبرگان در مورد آنها بررسی و در نهایت تحلیل نهایی صورت گرفت. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه باز و بسته با مقیاس لیکرت بوده و روایی و پایایی آنها به طور کامل ارزیابی شد. نتایج نشان می دهد که جهانی شدن موجب نوسازی بیرویه، کاهش انسجام فضایی، تضعیف تعاملات سنتی، فرسایش نمادهای فرهنگی و کاهش رقابت پذیری اقتصادی شده است. همچنین، ورود الگوهای معماری ناسازگار، ورود گروه های جدید با ارزش های متفاوت و کاهش تولیدات بومی از جمله پیامدهای مهم این فرایند هستند. این تغییرات در کنار فرصت هایی مانند افزایش گردشگری، در مجموع هویت بازار را تهدید می کنند. بر این اساس، لزوم تدوین سیاست هایی برای بازآفرینی فرهنگی و کالبدی بازارها متناسب با نیازهای معاصر احساس می شود.کلیدواژه ها
جهانی شدن, شهر ایرانی – اسلامی, هویت شهری, فضاهای جمعی, بازار تبریزمقالات مرتبط جدید
- ارزیابی تاثیر فناوریهای نوین دیجیتال (BIM)، هوش مصنوعی و اینترنت اشیا بر بهبود بهره وری و کاهش ریسک در پروژه های ساخت و ساز ایران مطالعه) مورردی اداره کل نوسازی شهر تهران منطقه (۸)
- سازه های مقاوم هوشمند جهت بهینه سازی مصرف انرژی با محوریت زیست محیطی
- درآمدی بر امکان حضور رهنمودهای باغسازی معماری اسلامی در پیشبرد طراحی منظر معاصر
- باغسازی در معماری اسلامی؛
- شناسایی ریسکهای موثر در پیشرفت فیزیکی پروژه های ساخت به روش بهترین بدترین فازی
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.