مطالعه تطبیقی منشورهای منتخب اخلاق حرفهای معماری در ایران و کشورهای غربی

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: فصلنامه آموزش مهندسی ایران، دوره: 26، شماره: 104
  • کد COI اختصاصی: JR_JEE-26-104_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 19
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدباقر ولی زاده اوغانی

پژوهشگر دوره دکتری معماری اسلامی، دانشکده هنر و معماری، دانشگاه هنر اسلامی تبریز، تبریز، ایران

لیلا مدقالچی

دانشیار گروه معماری، دانشکده هنر و معماری، دانشگاه هنر اسلامی تبریز، تبریز، ایران

حامد بیتی

دانشیار گروه معماری، دانشکده هنر و معماری، دانشگاه هنر اسلامی تبریز، تبریز، ایران

مینو قره بگلو

استاد دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه هنر اسلامی تبریز، تبریز، ایران.

چکیده

چکیده: اخلاق و منشورهای اخلاقی تاثیر مستقیم بر کیفیت معماری دارد. هدف این پژوهش مطالعه تطبیقی منشورهای منتخب اخلاق حرفهای معماری در ایران و غرب جهت بهبود و ارتقای منشورهای اخلاقی معماری در ایران است. این پژوهش از نوع مطالعات تطبیقی است و برای نیل به هدف پژوهش، ابتدا اصول اخلاق حرفهای با تکیه بر مبانی نظری و پیشینه استخراج شده است. سپس با رویکرد قیاسی به تحلیل محتوای منشورهای اخلاقی معماری در پنج منشور اخلاق معماری در غرب و دو منشور اخلاق معماری در ایران اقدام شده است. مقایسه دو منشور اخلاقی در ایران با پنج منشور اخلاق مورد مطالعه، نشان میدهد که از لحاظ فراوانی مولفههای اخلاقی منشور اخلاقی مهندسی ساختمان نسبت به منشور اخلاقی جامعه مهندسان مشاور، با منشورهای غربی مشابهت بیشتری دارد. محتوای بسیاری از مولفههای اخلاقی در این منشورها یکسان و هممفهوم است و در برخی موارد بر اساس زمینه و مسائل غیر اخلاقی موجود در معماری و حوزه ساخت و ساز کشور موردنظر، دارای برخی اصول اخلاقی منحصربهفرد هستند. یافتههای پژوهش نشان میدهد که منشورهای اخلاقی بیشتر در راستای تامین منافع خود حرفه تدوین شدهاند. بازنگری منشورهای اخلاقی معماری باید علاوه بر تامین منافع حرفه معماری و معماران، به ارزشها و کرامت انسانی توجه ویژه داشته باشد.

کلیدواژه ها

اخلاق, اخلاق حرفهای, منشور اخلاق, معماری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.