بررسی تأثیرات فنی و اقتصادی هندسه سکوها در سدهای خاکی مطالعه موردی :سد رودبال داراب

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: اولین کنفرانس ملی مهندسی ژئوتکنیک
  • کد COI اختصاصی: GEOTEC01_525
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 693
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدخلیل حقیقت

د انشجوی کارشناسی ارشد سازه های آبی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمان

امید طیاری

ا ستادیار گروه مهندسی آب دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمان

مهدی مومنی رق آبادی

ا ستادیار گروه مهندسی عمران واحد علوم و تحقیقات کرمان

چکیده

از آنجایی که در احداث سدهای خاکی، بیشترین هزینه مربوط به عملیات خاکریزی و تراکم می باشد، لذا انتخاب مقطعی با شیب مناسب و بهینه باعث کاهش حجم عملیات خاکریزی و به تبع آن صرفه جویی در هزینه و زمان انجام پروژه خواهد شد. یکی از عوامل تأثیر گذار در کاهش حجم عملیات خاکی سدها (کاهش سطح مقطع)، استفاده از سکوها (برم ها) می باشد. در این تحقیق، تأثیرات فنی و اقتصادی سکوها در سد خاکی رودبال (از نوع سنگریزه ای) دراستان فارس مورد بررسی قرار گرفت. بدین صورت که ابتدا با استفاده از زیر مجموعه seep/w ازمجموعه نرم افزار Geo Studio جریان نشت در پی و بدنه سد تخمین زده شد و با استفاده از زیر مجموعه slope/w ضریب اطمینان شیب های سد محاسبه گردید و با ضریب اطمینان حداقل مجاز مقایسه شد. نتایج حاصل از بررسی تأثیرات هندسه سکوها در چهار حالت مختلف (1) اثر تعداد سکو 2) اثر عرض سکو 3)اثر تراز سکو 4)اثر همسانی شیبها) نشان داد، در صورتی که شیبها از پایین به بالا افزایش یافته، عرض سکوها از پایین به بالا کاهش، تمرکز سکوها در ترازهای پایین تر وتعدادسکو چهار عدد اختیار شود، به میزان 555 متر مربع در واحد سطح کاهش سطح مقطع نسبت به مدل اجرایی حاصل می گردد. این مقدار معادل 4/77% از حجم عملیات خاکریزی را کاهش داده که از نظر اقتصادی قابل ملاحظه می باشد.بنابر این، توصیه میشود به تعداد و تراز اجرای سکو در سدهای خاکی به خصوص در مناطق سیل خیز توجه ویژه ای شود.

کلیدواژه ها

سدهای خاکی، تأثیرات سکو، حجم عملیات خاکریزی، نرم افزار Geo studio

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.