شىاسایی مکان های ژنی کىترل کىىد صفات آگرومورفولوژیک در لاین های اینبرد نوترکیب آفتابگردان

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: دوازدهمین کنگره ژنتیک ایران
  • کد COI اختصاصی: CIGS12_0779
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 626
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نادر عیوض نژاد حافظ

دانشجوی کارشناسی ارشد اصلاح نباتات دانشگاه ارومیه

رضا درویش زاده

عضو هیئت علمی گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه

ایرج برنوسی

عضو هیئت علمی گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه

محمد مقدم

عضو هیئت علمی گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز

چکیده

مطالعه حاضر در مزرعه پژوهشی هنرستان کشاورزی ارومیه با هدف شناسایی QTL های مرتبط با عملکرد دانه و صفات آگرومورفولوژیک مانند تعداد برگ، طول برگ، طول دمبرگ، ارتفاع گیاه، عرض برگ، قطر ساقه، قطر طبق، با استفاده از 72 لاین اینبرد نوترکیب حاصل از تلاقی PAC2RHA266، انجام گرفت. تجیه واریانس طرح لاتیس مستطیل برای تمام صفات مورد مطالعه اختلاف معنی دار بین ژنوتیپ ها نشان داد. تفاوت بین میانگین لاین های اینبرد نوترکیب و میانگین والدین برای صفات مورد مطالعه معنی دار نبود. سود ژنتیکی (تفکیک متجاوز مثبت) نشان دهنده تفاوت بین میانگین 10% از بهترین RIL ها و میانگین والدین برای بیشتر صفات معنی دار بود. یک نقشه لینکاژی با 191 نشانگر SSR با درجه اشباع یک مارکر در 3/8 سانتی مورگان برای شناسایی QTL های مربوط صفات استفاده شد. مهمترین QTL های مربوط به عملکرد دانه خودگشن و دگرگشن به ترتیب بر روی گروه های لینکاژی 2، 14، 17 و 17 شناسایی شدند که بترتیب 1/15، 1/17، 4/51 و 1/13 درصد از واریانس فنوتیپی (R(2)) را توجیه می کردند. بیشتر QTL های شناسایی شده مربوط به عملکرد و QTL های ظاهر شده برای تعدادی از صفات آگرومورفولوژیک هم جایگاه بودند. نشانگرهای HMBPP و ORS169 با QTL های کنترل کننده تعداد برگ، طول دمبرگ، قطر طبق و عملکرد تک بوته خودگشن و دگرگشن هم جایگاه بودند. شناسایی نشانگرهای هم جایگاه با QTL های کنترل کننده صفات مختلف و انتقال آن به درون یک زمینه ی ژنتیکی مناسب می تواند باعث افزایش کارایی انتخاب به کمک نشانگر و پیشبرد برنامه های اصلاحی شود.

کلیدواژه ها

آفتابگردان، تجزیه ژنتیکی، صفات مرتبط با عملکرد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.