ارزیابی تنوع ژنتیکی لاینهای پیشرفته گندم دوروم با استفاده از مارکر ISSR

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: دوازدهمین کنگره ژنتیک ایران
  • کد COI اختصاصی: CIGS12_0714
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1705
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

گلاویژ سهرابی

دانشجوی کارشناسی ارشد اصلاح نباتات دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه

رضا محمدی

عضو هیئت علمی، استادیار پژوهش مرکز تحقیقات کشاورزی دیم کشور

علیرضا اطمینان

عضو هیئت علمی گروه اصلاح نباتات دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه

چکیده

علی رغم اهمیت اقتصادی گندم دوروم، اطلاعات کمی در مورد تنوع ژنتیکی بین ژنوتیپهای مختلف آن در ایران وجود دارد. در این تحقیق 25 ژنوتیپ گندم دوروم مورد بررسی قرار گرفت، جهت استخراج DNA ژنومی از روش CTAB استفاده گردید و کیفیت و کمیت DNA استخراج شده با استفاده از الکتروفورز ژل آگارز 1 درصد و رنگ آمیزی اتیدیوم برماید بررسی شد. سپس DNA استخراج شده توسط 7 پرایمر ISSR تکثیر شد، پس از امتیاز دهی باندها با درنظر گرفتن 1 برای حضور باند و 0 برای عدم حضور باند نتایج حاصله توسط نرم افزار NTSYS-pc مورد تجزیه قرار گرفت. در تجزیه آماری داده های مولکولی، ضرایب تشابه بر اسظاس روش دایس محاسبه گردید و تجزیه کلاستر به روش UPGMA انجام شد. بررسی ضرایب تشابه نشان داد که بیشترین ضریب تشابه و کمترین فاصله بین ژنوتیپهای 22 و 13 (ضریب تشابه 0.93) می باشد. دندروگرام حاصل از آنالیز داده های ژنوتیپهای مورد مطالعه را در قالب 6 گروه دسته بندی نمود همچنین بررسی ضریب همبستگی کوفنتیک با r=0.82 نشان داد که دندوگرام توجیه مناسبی از دسته بندی می باشد. نتایج حاکی از وجود تنوع در بین ژنوتیپهای مورد مطالعه بود.

کلیدواژه ها

گندم دوروم، تنوع ژنتیکی، ISSR

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.