بررسی اثر مواد نگهدارنده (ژله ای کننده) و ساکارز بر میزان کلروفیل و آناتومی گیاهچه های درون شیشه ای گردوی ایرانی در روش فتومیکس تروفیک

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: دوازدهمین کنگره ژنتیک ایران
  • کد COI اختصاصی: CIGS12_0523
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 886
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امین حسن خواه

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه تهران

کورش وحدتی

دانشیار دانشگاه تهران

محمود لطفی

استادیار دانشگاه تهران

عطا دژآهنگ

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه تهران

چکیده

عدم توانایی فتوسنتز، محتوای کلروفیل پائین، باز بودن روزنه ها، نبود لایه کوتیکول در برگ، پارانشیم غیرطبیعی برگ و همچنین وجود آوندهای غیرطبیعی از جمله این اختلالات فیزیولوژیکی و آناتومیکی گیاهچه های رشد یافته در سیستم کشت بافت مرسوم هستند. برای حل این مشکل سیستم کشت بافت فتواتوتروفیک فتومیکس تروفیک پیشنهاد می شود. در این آزمایش میزان کلروفیل و وضعیت ساقه و روزنه در سیستم کشت فتومیکس تروفیک مورد نظر بود. به این منظور ریزنمونه های یکسانی از رقم گردوی هارتلی در دو نوع ظرف، بدو تهویه و با تهویه ی غیر فعال (ظروف vitrovent) کشت شدند. همچنین در این مطالعه دو سطح ساکارز (15 و g/l 30) به همراه سه نوع ماده نگهدارنده (آگار، ژلرایت و ورمیکولایت) نیز مورد بررسی قرار گرفت. محتوای کلروفیل برگ پس از 24 روز مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که تهویه موجب افزایش معنی داری بر میزان کلروفیل شد. ا ستفاده از ورمیکولیت نیز نسبت به سایر مواد نگهدارنده محتوای کلروفیل را افزایش داد. به طور کلی بیشترین کلروفیل b, a و کلروفیل کل در گیاهچه های رشد یافته در ظروف با تهویه حاوی ورمیکولیت و 15 گرم در لیتر ساکارز مشاهده شد. کمترین میزان کلروفیل b,a و کلروفیل کل نیز در گیاهچه های رشد یافته در ظروف بدون تهویه حاوی آگار و 30 گرم در لیتر ساکارز مشاهده شد. روزنه برگ گیاهچه های رشد یافته در شرایط با تهویه طبیعی، بیضوی شکل و تقریباً بسته بودند. در حالی که در گیاهچه های رشد یافته در ظروف بدون تهویه کاملاً باز، دایره های غیر طبیعی بودند. ساقه و همچنین پرز روی ساقه نیز در گیاهان رشد یافته در ظروف با تهویه، بیشتر و بلندتر بود.

کلیدواژه ها

ورمیکولیت، فیتاژل، آگار و روزنه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.