تعیین ژنوتیپ پایدار و تجزیه اثر متقابل ژنوتیپ x محیط عملکرد دانه و درصد روغن کلزا تحت شرایط دیم
- سال انتشار: 1391
- محل انتشار: دوازدهمین کنگره ژنتیک ایران
- کد COI اختصاصی: CIGS12_0048
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 727
نویسندگان
پژوهنده موسسه تحقیقات کشاورزی دیم شیروان- خراسان شمالی
هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان شمالی
چکیده
توسعه کشت دانه های روغنی جهت تأمین روغنهای خوراکی یکی از اهداف مهم کشور در رسیدن به خودکفایی است. بدین منظور یافتن ارقامی که دارای عملکرد بالا بوده و بتواند با خشکی فصل رویش بهتر مقابله کرده برای مناطق دیم کشور حائز اهمیت فراوان هستند. در این مطالعه تعداد 14 رقم کلزای گزینش شده از آزمایشهای مقایسه عملکرد سالهای قبل، در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی به صورت کشت پائیزه در 10 محیط در شرایط دیم مورد مقایسه قرار گرفتند. هر کرت شامل 5 خط اشت به طول 5 متر بود. در طول فصل رشد و بعد از برداشت صفات فنولوژی، مورفولوژی و فیزیولوژی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج تجزیه واریانس مرکب نشان داد بین محیطها و ژنوتیپ ها از نظر صفات تعداد روز تا رسیدن، تعداد غلاف در بوته، درصد روغن، عملکرد روغن و عملکرد دانه در سطح احتمال 1% اختلاف معنی داری وجود دارد. ژنوتیپ های Option500, Alexandra, Hyden و Shiralee برای عملکرد دانه و ژوتیپ های Option500, Alexandra و Amica برای درصد روغن با توجه به شیب خط، متوسط عملکرد بیشتر از کل و واریانس انحراف از خط می توان پایدار معرفی کرد. زیرا هم دارای شیب خط کم در محدوده یک و غیرمعنی دار و همچنین متوسط عملکرد بیشتر از متوسط کل و نیز واریانس انحراف از خط غیرمعنی دار و کمتری هستند، به عنوان ژنوتیپ های پایدار و دارای ژنهای پایداری در شرایط دیم برای کشت پائیزه توصیه نمود و می توان از آنها به عنوان ژنوتیپ هایی که دارای ژنهای پایداری هستند در برنامه های اصلاحی در انتقال این ژن به ژنوتیپ های برتر بهره جست.کلیدواژه ها
اثر متقابل ژنوتیپ x محیط، ژنوتیپ پایدار، کلزامقالات مرتبط جدید
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.