بررسی تاثیر نورد سرد و عملیات پیرسازی بر خواص مکانیکی سوپرآلیاژ Ni-Span-C902

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: دومین همایش بین المللی و هفتمین همایش مشترک انجمن مهندسی متالورژی ایران و انجمن علمی ریخته گری ایران
  • کد COI اختصاصی: IMES07_188
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 840
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدرسول معظمی گودرزی

دانشجوی کارشناسی ارشد، پژوهشکده مواد فلزی ، دانشگاه مالک اشتر تهران

مریم مرکباتی

استادیار پژوهشکده مواد فلزی ، دانشگاه مالک اشتر تهران

حسن بدری

محقق پژوهشکده مواد فلزی ، دانشگاه مالک اشتر تهران

چکیده

هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر نورد سرد و عملیات پیرسازی بر خواص مکانیکی سوپرآلیاژ پایه آهن-نیکلNi-Span-C 902 است. در این راستا ابتدا شمش تهیه شده به روشVIM تحت عملیات همگنسازی و نوردگرم قرار گرفت. بر روی نیمی از تسمه، 05 درصد نورد سرد اعمال گردید. از تسمه نورد گرم شده وتسمه نورد سرد شده، نمونههایی به منظور انجام عملیات پیرسازی و آزمایش کشش تهیه شد. نمونهها در محدوده دمایی750-C با فاصله دمایی100Cدر زمانهای 5 10-2 10ثانیه تحت عملیات پیرسازی قرار گرفتند. سپس بررسی خواص مکانیکی بوسیله آزمایش سختیسنجی و آزمایش کشش انجام گرفت. نتایج نشان داد، برای نمونه نورد گرم شده با انجام پیرسازی در تمام دماها و زمانها سختی افزایش یافته و در هیچکدام از آنها به حداکثر سختی نرسیده است. با انجامنورد سرد حداکثر سختی بدست آمده افزایش مییابد. برای نمونه 05 درصد نورد سرد شده تا دمای650C استحکام و سختی در کلیه زمانهای مورد بررسی افزایش یافته است. علت این تغییر خواص میتواند ناشی از اثر استحکامدهی رسوبات γ' باشد که با افزایش دما و زمان پیرسازی تشدید میشود. در نمونههای 05 درصد نورد سرد شده با پیرسازی در دمای750به مدت زمان بیش از ١50 ثانیه سختی و استحکام کاهش یافته است. علت این کاهش خواص میتواند در اثر افزایش اندازه ذرات فازγ' و احتمالاً تشکیل فازهای مضرɛ باشد. با انجام عملیات حرارتی پیرسازی در دمای005° به مدت 0 ساعت پس از انجام 05 درصد نوردسرد ترکیب بهینهای از سختی، استحکام و ازدیاد طول حاصل شده است.

کلیدواژه ها

سوپرآلیاژNi-Span-C/کارسرد، عملیات پیرسازی، استحکام کششی، سختی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.