کاربرد ۱۲ ضلعی در ایجاد گام های ۱۲ قسمتی میکروتونال

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: دومین کنفرانس ملی مطالعات میان رشته ای در ادبیات و هنرهای کاربردی، موسیقی، نمایش و سینما
  • کد COI اختصاصی: DSBM02_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 93
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شاهین مهاجری

محقق و آهنگ ساز میکروتونال، لیسانس زمین شناسی

چکیده

انتخاب گام، از جمله مهم ترین مراحل آهنگ سازی در موسیقی میکروتونال است. هر آهنگ سازی می تواند برای ساخت موسیقی، بنا به سلیقه خود و به اشکال مختلف، گام جدیدی را به وجود آورد. یکی از شیوه های مختلف طراحی گام، کاربرد مفاهیم ریاضی است. از ابتدای شکل گیری دانش فواصل موسیقی، ریاضی نقش اساسی و بنیادین در ایجاد سیستم های کوک داشته است. استفاده از محاسبات ریاضی در شکل گیری سیستم فواصل فیثاغورثی، کوک میانه و درست، موید این مطلب است. سوالی که در این میان مطرح می شود این است که چگونه می توان نسبت های طولی یک دوازده ضلعی را به یک گام ۱۲ قسمتی میکروتونال تبدیل کرد؟ برای دستیابی به پاسخ سوال مذکور در این پژوهش، ابتدا به مفاهیم اولیه ای مانند رابطه طول سیم و فرکانس ارتعاش، موسیقی میکروتونال، ریاضی و موسیقی، هندسه و موسیقی، ساختار دوازده ضلعی۱و گام ۱۲ قسمتی پرداخته می شود. پس از آن، کارهای انجام شده دیگر بررسی شده و سپس، با ذکر چندین مثال از نحوه طراحی و محاسبه طول اضلاع انواع دوازده ضلعی در نرم افزار GeoGebra، کاربرد این داده ها در طراحی انواع گام های ۱۲ قسمتی میکروتونال با استفاده از کاربرگ محاسباتی Excel و رسم جداول و اشکال متناسب، مورد بررسی قرار می گیرد. همچنین مثالی از تبدیل فواصل یک گام ۱۲ قسمتی میکروتونال به نسبت های طولی یک دوازده ضلعی ارائه می شود. نتیجه این مقاله، علاوه بر آشنایی با نحوه کاربرد اشکال مختلف دوازده ضلعی در طراحی انواع سیستم فواصل ۱۲ قسمتی میکروتونال، رسیدن به این واقعیت است که در تمام اشکال چندضلعی، موسیقی پنهانی وجود دارد که بعد از شکل گیری سیستم فاصله ای متناسب با روابط طولی و هندسی آنها، شنیده می شود.

کلیدواژه ها

گام ۱۲ قسمتی, سیستم فواصل, موسیقی میکروتونال, هندسه, دوازده ضلعی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.