مطالعه ساختار فرم و محتوای قالی های ماهی درهم (مطالعه موردی: ماهی درهم تبریز)
- سال انتشار: 1403
- محل انتشار: کنفرانس بین المللی معماری، شهرسازی، هنر، طراحی صنعتی، ساخت و فناوری حکمت بنیان
- کد COI اختصاصی: ICAHU01_1562
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 49
نویسندگان
استادیار، عضو هیات علمی دانشکده فرش، دانشگاه هنر اسلامی تبریز، ایران
چکیده
تنوع و تحول در هنرهای سنتی ایرانی در انواع طرح و نقش مایه و تنوع مناطق بافت قالی نمود یافته است. در میان تنوع طرح ها، طرح ماهی درهم یکی از انواع طرح های قدیمی و سنتی قالی ایرانی بوده که در مناطق مختلف با توجه به شرایط بومی آن مناطق بافته شده است. هدف این پژوهش معرفی و شناخت ساختار واگیره ای در قالی ایرانی بر اساس شناخت قالی های ماهی درهم تبریز می باشد. تا بتوان به معرفی و شناخت فرم و محتوای قالی ایرانی با ویژگی های منطقه ای دست یافت. پژوهش حاضر در پی پاسخ به این سوال که قالی های ماهی درهم بیشتر در چه مناطق رواج داشته و ویژگی های بارز فرمی و محتوایی ساختار طرح واگیره ای ماهی درهم تبریز کدام موارد است؟ با روش توصیفی-تحلیلی موضوع را مورد مطالعه قرار داده و گرداوری اطلاعات با استفاده از روش کتابخانه ای و اسنادی می باشد. نتایج بررسی ها نشان می دهد تاریخچه طرح ماهی درهم به اواخر دوران تیموری و اوایل دوران صفویه می رسد. این نقشه در مناطق مختلف ایران از جمله شهرهایی چون خراسان، آذربایجان، کردستان و ... به شیوه های گوناگون بافته می شود. در این میان ماهی درهم تبریز یکی از نقشه های اصیل و سنتی این شهر بوده که براساس مفاهیم نمادین برگرفته از فرهنگ ایرانی-اسلامی شکل گرفته و ماندگار شده است. از این رو دارای ویژگی هایی فرم واگیره ای متشکل از نوع لوزی دار و در قالب های واگیره ای و لچک ترنج ساده یا چند متن بوده و معروف ترین انواع ماهی تبریز ریزه ماهی و ماهی مارالن می باشد.کلیدواژه ها
طرح ماهی درهم, فرم و محتوا, قالی تبریز, طرح واگیره, ماهی درهم تبریزمقالات مرتبط جدید
- بهبود مدیریت بحران در ایران: تحلیل اجرای توصیه های ارزیابی و چالش های موجود
- ارزیابی حسابرسان خارجی از عملکرد حسابرسی داخلی در شرکت های پارک علم و فناوری فارس
- فلسفه اخلاقی و باورهای اخلاقی حسابرسان
- نقش هوش مصنوعی در آینده حسابداری: فرصتها و چالشها
- تاثیر یادگیری سازمانی بر آموزش و بهسازی منابع انسانی با نقش تعدیلگر هوش سازمانی
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.