پهنه بندی ظرفیت ذخیره چالابی حوزه زیارت با استفاده از مدل WetSpa

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: سومین همایش ملی مقابله با بیابان زایی و توسعه پایدار تالابهای کویری ایران
  • کد COI اختصاصی: DESERTWETLAND03_672
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 710
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجتبی عزیزی

دانشجوی کارشناسی ارشد آبخیزداری، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

عبدالرضا بهره مند

دانشیار گروه آبخیزداری و مدیریت مناطق بیابانی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

واحد بردی شیخ

استادیار گروه آبخیزداری و مدیریت مناطق بیابانی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

چکیده

در این مقاله برای تهیه نقشه ظرفیت ذخیره چالابی از مدل WetSpaکه یک مدل هیدرولوژیکی توزیعی است استفاده میگردد مدل هیدرولوژیکیWetSpa جهت شبیه سازی جریان رودخانه با گام زمانی روزانه، ساعتی و دقیقه ای می باشد. داده های مورد نیاز این مدل شامل داده های هواشناسی مشاهده شده و ترکیبی از نقشه های (رقومی شامل مدل رقومی ارتفاعی زمینDEM)کاربری اراضی و نقشه بافت خاک است. فرآیندهای هیدرولوژیکی زیر شامل بارش، ذوب برف، ذخیره برگابی، ذخیره چالابی، روانآب سطحی، نفوذپذیری، تبخیر و تعرق، نفوذ عمقی، جریان زیر سطحی ، جریان آب زیرزمینی و بیلان آب می باشد تمام پارامترهای هیدرولوژیک مدل به صورت توزیعی- مکانی بودهو به صورت نقشه قابل ارائه می باشند، یکی از این پارامترهای آن ظرفیت ذخیره چالابی میباشد. در این تحقیق هدفتهیه نقشه ظرفیت ذخیره چالابی، جهت شناسایی مناطقی است که در هنگام بارش آب در آنها به دام می افتد و مقدار رواناب را کاهشمی دهند و آب را نفوذ می دهند وازضریب سیلخیزی منطقه می کاهند که مدل آن را بر اساس سه نقشه پایه کاربری اراضی، بافت خاک و شیب و با استفاده از یک جدول تلفیق کنندهlookup table تهیه مینماید. در نهایت می توان گفت در خاکهای رسی ذخیره چالابی نسبت به خاک های شنی لومی کم بوده، که این امر نشان دهنده ضریب سیل خیزی بالاتر خاکهای رسی در مقابل خاکهای شنی لومی می باشد و همچنین ذخیره چالابی در کاربری جنگل در مقایسه با سایر کاربری ها زیاد میباشدکه باعث کاهش تولید رواناب وافزایش نفوذ در این کاربری می شود

کلیدواژه ها

ذخیره چالابی ، زیارت، مدلWetSpa

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.